Wereldhave is Nederlands oudste beursgenoteerde vastgoedfonds met een beursnotering sinds 1947. 'De Wereldhaven' werd opgericht door vier bouwkundigen in 1930 in Rotterdam. Wereldhave begon als Rotterdamse huizenbelegger en breidde vanaf de jaren zestig uit naar andere delen van het land. In de jaren zeventig ging Wereldhave ook de grens over en was het als beleggingsinstelling met een bijzondere status actief in landen als België, Duitsland, Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten. Ook breidde Wereldhave in die tijd uit naar andere beleggingscategorieën zoals winkels en kantoren.

In 2012 gooide het bedrijf de koers om en besloot zich uitsluitend te gaan richten op winkelcentra. Wereldhave nam een grote portefeuille met winkelcentra over van branchegenoot Unibail-Rodamco. Het nam ook een grote positie in Frankrijk. De eenzijdige focus op retail en in het bijzonder de aankopen in Frankrijk bleken achteraf een ongelukkige keuze. In 2021 werd een groot deel van de Franse winkelcentra weer verkocht.

In 2023 werden er voor het eerst weer groene cijfers geboekt en deed Wereldhave ook weer een aankoop: het kocht  winkelcentrum Polderplein in Hoofddorp. voor 74 miljoen euro. Onder leiding van ceo Matthijs Storm wordt nu ingezet op verdere schuldverlaging om het bedrijf weer duurzaam gezond te maken voor de toekomst.

 

Wereldhave

Hoofdkantoor

Amsterdam

Vastgoedbeleggingen

€926 miljoen

Winst

€76.007.000

Aantal werknemers

178

Type

Institutionele belegger

Activiteiten

Kantoren, Retail

Op Provada

10.17

Matthijs Storm
Matthijs StormCEO
Dennis de Vreede
Dennis de VreedeCFO
Jean-Philippe Pinteaux
Jean-Philippe PinteauxCOO
Pieter Polman
Pieter PolmanCCO
Full Service Center Presikhaaf, Arnhem
Full Service Center Presikhaaf, ArnhemHet eerst Full Service Center van Nederland
Kronenburg is het grootste overdekte winkelcentrum van Gelderland. De combinatie van Nederlandse en internationale winkeliers met lokale helden geeft winkelcentrum Kronenburg zijn eigen unieke karakter.
Cityplaza - Nieuwegein
Cityplaza - NieuwegeinHet belangrijkste winkelcentrum van Nieuwegein
Cityplaza is het belangrijkste winkelcentrum van Nieuwegein. Cityplaza is het echte stadscentrum van Nieuwegein, direct naast het stadhuis en de schouwburg. Het heeft een regionale functie, want het bedient ook de omliggende kleinere dorpen.
Full Service City-Center - Tilburg
Full Service City-Center - TilburgBruisend en vitaal stadscentrum
Tussen 2016 en 2022 is het winkelcentrum in Tilburg getransformeerd van een onbemind deel van de stad naar een bruisend en vitaal stadscentrum. Het winkelcentrum kenmerkt zich door een combinatie van wonen, werken, entertainment, groen en winkelen.
Wereldhave wil mogelijk dit jaar nog van Franse winkelcentra af

Wereldhave wil mogelijk dit jaar nog van Franse winkelcentra af

Wereldhave verwacht over 2024 een winstgroei van 2 procent, minder dan de gemiddelde winstgroei van 4 tot 6 procent. Ook onderzoekt het beursgenoteerde bedrijf of de Franse portefeuille dit jaar verkocht kan worden.

Wereldhave kijkt na positieve resultaten weer buiten Nederland

Wereldhave kijkt na positieve resultaten weer buiten Nederland

Wereldhave wil groeien en dat moet grotendeels buiten de landsgrenzen gebeuren. Dat legt ceo Matthijs Storm uit na het presenteren van de jaarresultaten. Het beursgenoteerde bedrijf boekt groene cijfers en kan naar eigen zeggen door met de groeistrategie.

© Twycer / www.twycer.nl

Wereldhave: 'Als zwakke businessmodellen failliet gaan, is het een goede trend'

Afgelopen woensdag publiceerde Wereldhave haar kwartaalcijfers, waaruit bleek dat de winst sterk was toegenomen in vergelijking met de vorige periode. De faillissementen in de retailsector deren Wereldhave niet volgens ceo Matthijs Storm: 'Als je kijkt naar wat er failliet gaat, is dat zelfs goed voor ons.'

Beeld: Twycer / www.twycer.nl

Wereldhave vestigt zich in centrum Amsterdam. 'Zuidas is achterhaald'

Het nieuwe kantoor van Wereldhave, op een steenworpafstand van het Leidseplein, is verre van traditioneel te noemen. Toch passen dit gebouw en de centrale locatie perfect bij de toekomstplannen van het bedrijf. Ceo Matthijs Storm praat met Vastgoedmarkt over het nieuwe kantoor en de veranderende werksfeer in de vastgoedsector.

Wereldhave is vooral groot in winkelcentra, onder meer in de Arnhemse wijk Presikhaaf.

Afschaffing fbi-regime kost Wereldhave tot 4 miljoen euro

Wereldhave denkt jaarlijks 3 miljoen tot 4 miljoen euro kwijt te zijn aan vennootschapsbelasting als het kabinet het fbi-regime afschaft. Dit meldt de vastgoedinvesteerder in een persbericht.

Wereldhave 'compleet verrast' door afschaffing vastgoed-fbi

Wereldhave 'compleet verrast' door afschaffing vastgoed-fbi

Vastgoedbelegger Wereldhave zegt totaal verrast te zijn door de aangekondigde afschaffing van de fiscale beleggingsinstelling (fbi) per 2024.

City Plaza Nieuwegein

'Dit soort rendementen heb ik nog nooit gezien in retailvastgoed'

De relatief lage waardes van retailvastgoed in combinatie met huurprijsstijgingen door de hoge inflatie zorgen voor verrassend hoge yields, constateert Wereldhave's ceo Matthijs Storm. 'Dit heb ik in mijn carrière nog nooit meegemaakt.'

Wereldhave is vooral groot in winkelcentra, onder meer in de Arnhemse wijk Presikhaaf.

Huurinkomsten en winst Wereldhave dalen, maar kentering in zicht

Beursgenoteerd vastgoedbedrijf Wereldhave zag het afgelopen jaar de huurinkomsten en de netto winst dalen. Maar de bezoekersaantallen en de huren zitten weer in de lift.

Amerikaanse inflatie loopt verder op tot 8,6 procent in mei

Amerikaanse inflatie loopt verder op tot 8,6 procent in mei

De inflatie in de Verenigde Staten is in mei verder opgelopen, waarmee de hoop dat de piek van de prijsstijgingen is bereikt is afgenomen. Volgens de Amerikaanse overheid bedroeg de inflatie vorige maand 8,6 procent op jaarbasis.

Wereldhave is vooral groot in winkelcentra, onder meer in de Arnhemse wijk Presikhaaf.

'Full service centers aantoonbaar meer waard dan winkelcentra'

Taxaties bevestigen dat winkelcentra van Wereldhave meer waard zijn door de transformatie naar full service centers.

Ook Wereldhave schikt met Hudson's Bay

Ook Wereldhave schikt met Hudson's Bay

Wereldhave heeft een regeling getroffen met Hudson's Bay over de huurgarantie van de Canadese warenhuisketen voor het pand in Tilburg.

City Plaza Nieuwegein

Unibail en Wereldhave merken herstel uit de crisis

Beursgenoteerde vastgoedbedrijven als Unibail-Rodamco-Westfield (URW) en Wereldhave merken dat het herstel uit de crisis vorig jaar is ingezet, ondanks dat de corona nog altijd voor uitdagingen zorgt.

City Plaza in Nieuwegein

Wereldhave ziet toename verhuuractiviteit in Q4

Wereldhave ziet in het laatste kwartaal van dit jaar een sterke opleving in de verhuuractiviteit. Dit is volgens het bedrijf een duidelijk teken van groeiend vertrouwen bij huurders in het Full Servicecentrum-concept.

Cityplaza in Nieuwegein

Wereldhave lanceert same-day delivery platform

Wereldhave lanceert samen met softwarebedrijf Storeshippers een same-day delivery platform voor haar winkelcentra. Dit digitale platform moet ervoor zorgen dat retailers sneller, efficiënter en duurzamer bestellingen kunnen verwerken.

Hudson's Bay wil onder betalingen aan verhuurders uitkomen

Hudson's Bay wil onder betalingen aan verhuurders uitkomen

De Canadese warenhuisketen Hudson's Bay staat woensdag in de rechtbank tegenover de verhuurders van de panden waar het bedrijf in Nederland met zijn winkels gevestigd zat. Aan die verhuurders moet het bedrijf miljoenen betalen omdat het bij zijn komst naar Nederland garanties voor vele jaren afgaf. Toen Hudson's Bay na enkele jaren besloot zich uit Nederland terug te trekken, wilde het ook van die garanties af.

Shoeby-winkel in Heerhugowaard

Hoe Shoeby de koers verlegt naar middelgroot

Modemerk Shoeby heeft de afgelopen maanden maar liefst negen nieuwe winkels door heel Nederland geopend. De kledingketen lijkt daarbij haar koers te verleggen van dorpen en buurtwinkelcentra naar grotere centra en middelgrote steden. 

City Plaza in Nieuwegein

Waarom Wereldhave niet schrikt van miljoenenverlies

Wereldhave dook in de eerste negen maanden van 2021 dieper de rode cijfers in. Toch is de beursgenoteerde vastgoedbelegger positief gestemd.

City Plaza Nieuwegein, een winkelcentrum van Wereldhave

Podcast Transformers: bij deze boekwaarde transformeert Wereldhave

Het uitsorteren en herbestemmen van winkelvastgoed doet pijn als je moet afwaarderen, erkent Matthijs Storm, ceo van winkelcentrabelegger Wereldhave. In de Vastgoedmarkt-podcast Transformers houdt hij de luisteraars echter voor dat het beter is om de pijn snel te nemen dan om pijnlijke beslissingen nog langer uit te stellen.