Prinsjesdag 2022: dít is de impact op de vastgoedsector

Prinsjesdag 2022: dít is de impact op de vastgoedsector
Prinsjesdag

Op Prinsjesdag maakt het kabinet de begrotingsplannen voor het komende jaar bekend. De redactie van Vastgoedmarkt zet voor u de belangrijkste maatregelen voor de vastgoedsector op rij.

Dit zijn de fiscale wijzingen voor de vastgoedsector

Prinsjesdag betekent traditiegetrouw weer de nodige fiscale wijzigingen voor de vastgoedsector. Fiscaal juristen Mehdi el Manouzi, Sebastiaan Wijsman en Joost Boon van Dentons zetten ze op een rij.

Overdrachtsbelasting niet 9, niet 10,1 maar 10,4 procent: dit levert het de schatkist op

Het wordt een steeds kostbaardere aangelegenheid om vastgoed van eigenaar te laten wisselen. Per 1 januari 2021 had de overheid het tarief voor de overdracht van panden (koopwoningen uitgezonderd) al verhoogd van 2 naar 8 procent. Begin 2022 werd duidelijk dat het kabinet de overdrachtsbelasting naar 9 procent wilde verhogen.

Maar dat vindt Rutte IV niet genoeg. In de Voorjaarsnota kondigde de regering al een verhoging van de overdrachtsbelasting naar 10,1 procent aan. In de op Prinsjesdag gepresenteerde Miljoenennota is dat nog iets hoger: 10,4 procent.

Wat levert dat de schatkist op? Redacteur Peter Hanff zocht het uit.

Haags paniekvoetbal: kabinet holt van crisis naar crisis

Wie ingrijpende maatregelen om de wooncrisis te bestrijden had verwacht, kwam deze Prinsjesdag bedrogen uit. Het kabinet had nu even een ander brandje om te blussen: de energiecrisis. Zo holt dit kabinet machteloos achter iedere crisis aan, schrijft Servaas van der Laan.

Kabinet haalt streep door vastgoed-fbi

De fiscale beleggingsinstelling (fbi) voor vastgoed heeft in haar huidige vorm de langste tijd gehad. Die mag straks niet meer direct in beleggen in vastgoed. Voor een grote partij als Wereldhave komt het plan als een grote verrassing.

Voordelig de vastgoedportefeuille doorgeven aan volgende generatie kan straks niet meer

Een vastgoedportefeuille doorgeven aan erfgenamen via de voordelige Bedrijfsopvolgingsregeling (BOR) kan straks niet meer. Het kabinet wil verhuurd vastgoed altijd aanmerken als beleggingsvermogen waardoor het buiten de regeling valt.

Verkoopwinst opgeknapt pand mogelijk zwaarder belast

Beleggers die panden opkopen, opknappen en deze vervolgens met winst te verkopen, worden in de toekomst mogelijk zwaarder belast in box 1. Dit blijkt uit een voetnoot in de Miljoenennota.

Reactie makelaars en bouwers op Miljoenennota

Zorgen en scepsis voeren de boventoon in de reacties van makelaars en bouwbedrijven op de miljoenennota. Waarnemend NVM-voorzitter Lana Gerssen is bezorgd over de woningnood: 'Beleggers en ontwikkelaars stellen zich terughoudend op bij de realisatie van projecten waardoor de doorstroming stokt.' Bouwend Nederland mist vooral een concrete uitwerking van de bouwplannen.

Compensatie voor ondernemers

Ook ondernemers krijgen compensatie voor de hoge energierekening. De maximale tarieven voor gas en elektriciteit die het kabinet wil invoeren, gaan ook gelden voor middelgrote en kleine ondernemingen die op grond van hun verbruik in aanmerking kwamen voor korting op hun energiebelasting. Wel maken belangenverenigingen zich zorgen over de zwaardere lasten waar ondernemers mee te maken krijgen.

Meer geld naar woningbouw

De vraag naar woningen is groot, maar de bouw ervan blijft achter. Het kabinet maakt daarom bijna 11 miljard euro beschikbaar voor investeringen in betaalbare woningen. Vanaf 2023 wordt tien jaar lang 100 miljoen euro vrijgemaakt voor de Woningbouwimpuls. 

Green Building Council: meer nodig dan pijnstiller

De Dutch Green Building Council (DGBC) is blij met het noodpakket om Nederlanders de winter door te helpen, maar noemt het vooral een 'pijnstiller'. Directeur Annemarie van Doorn wil graag structurele plannen zien voor de 7 miljoen woningen in ons land.

Vastgoedmarkt Prinsjesdagdebat 2022

Traditiegetrouw worden tijdens Prinsjesdag ambitieuze plannen voor de woningmarkt bekendgemaakt door het kabinet. Het is intussen ook traditie geworden dat marktpartijen vervolgens ietwat chagrijnig op die plannen reageren. Er wordt dus vooral over en niet met elkaar gesproken over hoe we de woningnood in Nederland gaan oplossen.

Dit jaar gaan we het anders doen. Na eerdere debatten tijdens de Tweede Kamerverkiezingen en Gemeenteraadsverkiezingen organiseerde Vastgoedmarkt opwoensdag 21 september het allereerste Prinsjesdagdebat. Marktpartijen gaan hier in debat met de overheid. Naast het debat hebben we per deelnemer interessante gesprekken over de gevolgen van de kabinetsmaatregelen.

Tip: