Move&Rent: meubels huren als duurzame oplossing

Move&Rent: meubels huren als duurzame oplossing

Om de opwarming van de aarde af te remmen, moeten zowel bedrijven als particulieren de uitstoot van broeikasgassen terugdringen.

Move&Rent verhuurt meubilair. Dit doet het van oorsprong Franse bedrijf in het kader van zijn missie bij te dragen aan een verantwoordelijke en inclusieve economie. “We hebben een aantal jaar geleden een proactieve aanpak ontwikkeld op het gebied van duurzame ontwikkeling en maatschappelijk verantwoord ondernemen, waarmee we uiting geven aan onze waarden,” aldus Sébastien Monnet, Country Manager Benelux Move&Rent.

“Begin dit jaar besloten we deze lijn verder door te trekken door aan de hand van een nieuw initiatief meer inzicht te krijgen in onze CO2-voetafdruk. Waarom precies? Om erachter te komen waar onze CO2-uitstoot in 2020 voornamelijk vandaan kwam en hoe we deze in de toekomst structureel kunnen verminderen.

We hebben de handen al uit de mouwen gestoken voordat het resultaat bekend is. Graag stel ik Move&Rent aan u voor door middel een overzicht van de drie pijlers waarop ons business model steunt.”

Meubelen krijgen een tweede leven

Vastgoedprofessionals krijgen geregeld te maken met vraagstukken op het gebied van inrichting. Denk aan een vastgoedbeheerder die tientallen huurwoningen of een modelwoning wil inrichten, of aan een woningcorporatie die huurders tijdelijk elders onderbrengt vanwege onderhoudswerkzaamheden. Het is er onze klanten ook veel aan gelegen geld en tijd te besparen. Door gebruik te maken van alle elementen van onze supply chain, hoeven zij niet om te kijken naar de levering, montage, plaatsing en inzameling van het meubilair.

“Het feit dat we nieuwe meubelen aanbieden, betekent dat we geen grote, vervuilende opslagruimtes nodig hebben, dat we de meubelen nooit over een grote afstand hoeven te vervoeren (zo hebben we zelf geen verhuiswagens die een nieuwe bank van Middelburg naar Groningen brengen) en dat de meubelen langer meegaan. Ze krijgen immers een tweede leven. Meubilair dat er nog netjes uitziet (wat aan het eind van een huurcontract bijna altijd het geval is) krijgt een (hopelijk lang) tweede leven dankzij ons netwerk van partners, zoals IKEA, Meubel Depot en Het Goed. Gemiddeld gaan deze meubelen nog 5 tot 25 jaar lang mee,” legt Monnet uit.

Met onze oplossing zult u taferelen zoals op deze foto niet meer aantreffen (foto genomen door Sébastien Monnet, Country Manager Benelux Move&Rent, Amsterdam):

Move&Rent zet zich in voor duurzaamheid binnen de vastgoedsector

Efficiënte distributie dankzij last mile-logistiek

Move&Rent weet alles van last mile-logistiek. Na afloop van een huurcontract reist het meubilair zo weinig mogelijk. Monnet: “Omdat onze lokale partnerorganisaties ons meubilair een tweede leven geven, wordt zo’n twee derde ervan op maximaal 40 kilometer afstand hergebruikt. Daarbij proberen we ook de ruimte in de verhuiswagens zo optimaal te benutten. Waar mogelijk worden onze bestellingen afgeleverd via cargo bikes. We zijn nu van plan dit aanbod verder te ontwikkelen en uit te breiden, zodat ons bereik nog verder groeit.”

Afvalverwerking in samenwerking met partners

Kasten zijn de meest vervuilende meubelstukken. Wist u dat de carbon footprint van een gemiddelde kledingkast wel 858 kilo CO2 bedraagt (van productie tot dump)? Dit is vergelijkbaar met de uitstoot van een retourvlucht tussen Amsterdam en Genève.

Volgens Monnet is afvalverwerking een sleutelelement in de duurzame dienstverlening van Move&Rent: “Onze meubelen worden doorgaans vervoerd in een standaardverpakking en genereren na levering dus een grote hoeveelheid afval (bestaande uit karton, plastic, polystreen, schroeven, bouten en moeren). Het is voor ons ondenkbaar hier niets aan te doen. We vragen al onze dienstverleners hun afval te scheiden en het op de daarvoor bestemde plekken achter te laten.”

Move&Rent zet zich in voor duurzaamheid binnen de vastgoedsector

Een blik op de toekomst

Sinds april 2021 werkt Move&Rent nauw samen met IKEA Nederland aan de circulaire economie. IKEA Nederland, in het bijzonder de vestiging in Eindhoven, is het eerste filiaal van het Zweedse concern dat experimenteert met de verhuur van meubilair. IKEA neemt de meubelen terug en biedt ze direct via hun winkels een tweede leven. Alles voor onze planeet!

Volgens Monnet biedt de toekomst Move&Rent ook de komende jaren interessante kansen op het gebied van meubelverhuur en duurzaamheid: “We zijn ons ervan bewust dat ons model nog beter kan en dat we nog een lange weg te gaan hebben. We verhuren al meubelen van Nederlandse merken, maar willen ons aanbod van lokaal geproduceerde en duurzame meubelen op de lange termijn natuurlijk vergroten. Daarnaast streven we ernaar onze activeiteiten te onderbouwen met een ‘overeenkomst van duurzame ontwikkeling’, die we aangaan met onze logistieke partners. Deze bestaat uit de toezegging elektrische voertuigen en fietsen of transport per water in te zetten voor onze dienstverlening. We hopen dat ook zij zich doorontwikkelen en dat we onze meubelen in de toekomst op een nog schonere manier kunnen leveren!

Tot slot werken we werken aan een oplossing die het in de toekomst mogelijk maakt tweedehands meubilair ook te verkopen, maar dat is op dit moment nog maar slechts een concept. We zullen zien wat de toekomst brengt…”

Dit artikel is gesponsord door Move & Rent.