ECB laat rentes ongemoeid en breidt crisissteun iets uit

ECB laat rentes ongemoeid en breidt crisissteun iets uit

De Europese Centrale Bank (ECB) heeft de belangrijkste rentetarieven ongemoeid gelaten. De crisissteun wordt wel aangevuld.

De ECB hanteert vanaf juni een lagere rente voor goedkope leningen aan banken dan eerder het geval was. Ook roept de centrale bank nieuwe monetaire operaties in het leven, die vanaf mei tot en met september 2021 zullen lopen.

Rente blijft gelijk

De depositorente blijft gehandhaafd op min 0,5 procent. Daarmee gaat het belangrijkste rentetarief in de eurozone, dat al jarenlang negatief is, niet verder omlaag. Een depositorente onder nul betekent dat banken moeten betalen om geld bij de ECB te stallen. De herfinancieringsrente blijft op 0 procent staan. Dat betekent dat banken gratis geld kunnen lenen bij de ECB.

Noodfinanciering

Banken die vanaf juni goedkoop willen lenen van de ECB kunnen dat doen tegen een rente van min 1 procent, in plaats van min 0,5 procent eerder. Daarnaast kunnen banken vanaf volgende maand zich tot een nieuwe ronde van goedkope noodfinanciering wenden via zeven langlopende monetaire operaties. De maatregelen zijn speciaal opgetuigd om de Europese financiële markten tijdens de coronacrisis beter te laten functioneren  en de kredietverlening op peil te houden, aldus de ECB.

Crisissteun

De centrale bank bleef daarmee weg van grote aanpassingen aan zijn crisissteun. Het grootscheepse noodopkoopprogramma van 750 miljard euro, dat de ECB vorige maand uit de doeken deed, lijkt tot nu toe de financiële markten voldoende te hebben gekalmeerd. Wel staat de ECB klaar om de crisissteun uit te breiden of te verlengen. De Federal Reserve, die woensdag zijn beleidsvergadering afsloot, bracht eveneens geen grote veranderingen aan in zijn crisisaanpak.

Jannike Huisman

Jannike Huisman

Online eindredacteur

Jannike Huisman is eindredacteur en is verantwoordelijk voor de kwaliteit van de online content van Vastgoedmarkt. Ze houdt zich bezig met het redigeren van artikelen, contentoptimalisatie, bewaken van de planning en de verspreiding van de content via social media en de nieuwsbrief.