'Corona raakt markt voor verhuur kantoren en bedrijfsruimte hard'

'Corona raakt markt voor verhuur kantoren en bedrijfsruimte hard'

De markt voor verhuur van kantoren en bedrijfsruimte merkt de uitbraak van het nieuwe coronavirus in de cijfers.

Het investeringsvolume in de markt was afgelopen maand meer dan de helft lager dan in maart 2019, en er werd een derde minder kantoorruimte in gebruik genomen, stelt vastgoedspecialist Cushman & Wakefield.

Daling eerste kwartaal

Daarnaast meldt het bedrijf dat er 45 procent minder bedrijfsruimte in gebruik werd genomen. Ten opzichte van het eerste kwartaal van 2019 werd er in het eerste kwartaal van 2020 21 procent minder kantoorruimte en 28 procent minder bedrijfsruimte in gebruik genomen. Het beleggingsvolume over het eerste kwartaal is 21 procent lager.

De krimp in maart is duidelijk sterker dan in de voorgaande maanden”

Niet alleen corona

Dat heeft volgens Cushman & Wakefield niet alleen met de corona-uitbraak te maken. De cijfers vallen ook lager uit als gevolg van de schaarste van kantoor- en bedrijfsruimte. 'De krimp in maart is daarentegen wel duidelijk sterker geweest dan in de voorgaande maanden.' Het bedrijf verwacht dat de markt niet zal stoppen met groeien. 'Hoewel organisaties de focus verschuiven van herhuisvesting naar her-organisatie, lopen sommige huurcontracten gewoon af, zijn organisaties al eerder verplichtingen aangegaan en zal huisvesting vaker op de agenda staan als het over mogelijke kostenbesparing gaat.'

Verwachting investeringsvolume

Cushman & Wakefield verwachtte voor de coronacrisis al een flinke daling van het investeringsvolume als gevolg van het schaarse beleggingsaanbod. Dat zou over 2020 naar schatting neerkomen op 17 miljard euro. In 2018 werd er nog een recordbedrag van 24 miljard euro geïnvesteerd in Nederlands zakelijk vastgoed. Vorig jaar was dat 23,5 miljard euro.

>> Lees ook: Coronavirus: al het vastgoednieuws op rij
>> Zie ook:Antwoorden op veelgestelde vragen over impact corona op vastgoedsector

Jannike Huisman

Jannike Huisman

Online eindredacteur

Jannike Huisman is eindredacteur en is verantwoordelijk voor de kwaliteit van de online content van Vastgoedmarkt. Ze houdt zich bezig met het redigeren van artikelen, contentoptimalisatie, bewaken van de planning en de verspreiding van de content via social media en de nieuwsbrief.