nieuws

Cushman & Wakefield: ‘Leegstand kantoren is nog niet op optimaal niveau’

Financieel

Cushman & Wakefield: ‘Leegstand kantoren is nog niet op optimaal niveau’
Leegstaand kantoor

De leegstand op de kantorenmarkt mag nog een stuk lager worden dan het huidige niveau. De frictieleegstand zou vijf tot zeven procent moeten zijn. Dat zegt head of Research & Insight Frank van der Sluys van internationaal vastgoedadviseur Cushman & Wakefield.

‘Er is nog steeds genoeg vastgoed op de kantorenmarkt. Dat moeten we niet uit het oog verliezen. Veel is in de afgelopen jaren getransformeerd maar er blijft nu een groep kantoren over waar we een oplossing voor moeten verzinnen’, zegt Van der Sluys.

Frictieleegstand

De leegstand is dan ook nog niet op een ideaal niveau, stelt Van der Sluys. ‘De kantorenleegstand ligt gemiddeld op tien procent in Nederland. Dat kan nog een stuk lager. De frictieleegstand zou vijf tot zeven procent moeten zijn’, zegt hij.

Vooruitblik 2019: Frank van der Sluys

Vooruitblik 2019: Frank van der Sluys

Maar die tien procent geeft wel een beetje een vertekend beeld, geeft Van der Sluys direct aan. Zeker wanneer het vergeleken wordt met de getallen uit het buitenland. ‘In Nederland worden alle kantorenlocaties meegerekend om de leegstand te meten. Andere Europese landen monitoren alleen de prime-locaties waar de leegstand onder vijf procent ligt. En op de prime-locaties doet Nederland het juist supergoed, daar is de markt juist te krap met een leegstand ruim onder vijf procent. Op goede locaties in de grote steden is nu al te weinig vastgoed. Op locatieniveau is de leegstand daar vaak maar één procent. De polarisatie wordt dus groter als gevolg van een concentratiebeweging naar de grote steden’, aldus Van der Sluys.

Risicovol gedrag

Doordat er op sommige plekken schaarste is, kan risicovol gedrag ontstaan, volgens Van der Sluys. ‘Verdichten op de beste locaties is goed, maar als dat ook gebeurt op plekken die we zien als second best, dan staat dat vastgoed het eerste leeg wanneer de economie krimpt.’

Vooruitblik 2019

Op Vastgoedmarkt.nl geeft een aantal makelaars zijn vooruitblik op de vastgoedmarkt in 2019. Bekijk het volledige dossier.

Reageer op dit artikel