Architectenbureaus al hard getroffen door coronacrisis

Architectenbureaus al hard getroffen door coronacrisis

Architectenbureaus worden nu al hard getroffen door de coronacrisis en vrezen 30 procent omzetdaling.

Dat blijkt uit een peiling door BNA, de branchevereniging van architecten. Voor maart en april verwacht 87 procent een omzetdaling door de coronacrisis en die wordt gemiddeld op 20 procent geschat ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Op de langere termijn daalt de omzet gemiddeld zelfs 30 procent, zo is de vrees.

‘Meerdere bureaus worden nu al hard getroffen', zegt BNA-voorzitter Francesco Veenstra. 'De mate waarin bureaus al problemen ervaren is sterk afhankelijk van het soort opdrachtgever en type opdrachten. De gevolgen op langere termijn zijn zeer zorgelijk. Opdrachtgevers zeggen opdrachten regelmatig af en de werving van nieuwe opdrachten stokt. Om een dip over een halfjaar te voorkomen is het juist belangrijk dat de overheid en opdrachtgevers plan- en bouwprocessen zo goed mogelijk gaande houden.’

Haperende communicatie

Van alle bureaus verwacht 71 procent opdrachtgevers waar geen werk meer voor kan of mag worden uitgevoerd. Van de bureaus ervaart 47 procent haperende communicatie. Bijna 40 procent heeft te maken met medewerkers die niet meer naar opdrachtgevers toe willen of kunnen en een gedaalde werkvoorraad. Dit leidt in 18 procent van de gevallen nu al tot ernstige liquiditeitsproblemen.

Peter Hanff

Peter Hanff

Senior redacteur

Studeerde in 1994 af aan de Radboud Universiteit op de eisen voor landen om toe te mogen treden tot de eurozone. Volgt het monetair beleid sindsdien met argusogen. Werkte als journalist voor onder meer De Gelderlander en het Hoger Onderwijs Persbureau. Is sinds 2007 redacteur bij Vastgoedmarkt en heeft de portefeuille financieel.