Winkelketens op ramkoers met vastgoedeigenaren in coronacrisis

Winkelketens op ramkoers met vastgoedeigenaren in coronacrisis

Grote winkelketens als C&A, H&M en Zara-moeder Inditex zetten de eigenaren van hun winkels voor het blok.

Zij eisen huurkorting of delen simpelweg mee dat ze de komende maanden geen huur betalen vanwege de coronacrisis. Dat zet kwaad bloed bij de verhuurders, die vinden dat de winkelbedrijven misbruik maken van de situatie en zelf klappen kunnen opvangen. Dat meldt Het Financieele Dagblad op basis van een rondgang langs eigenaren van winkelpanden.

Geen van de verhuurders wilde met zijn naam in de krant, om te voorkomen dat de relaties verder verstoord raken. Ook ketens als Hunkemöller en We hebben uitstel gevraagd. Een woordvoerder van H&M sprak over een 'extreme situatie' die huurkorting zou rechtvaardigen. De overige bedrijven wilden tegenover het FD niet reageren, of reageerden niet op een verzoek om commentaar.

ASR weigerde commentaar op het bericht dat Action eenzijdig zijn betalingstermijn heeft verlengd van zestig naar negentig dagen. 'Wij doen helaas geen uitspraken over (contract)afspraken met individuele huurders', aldus een woordvoerder van ASR.

Zie ook:
Antwoorden op veelgestelde vragen over impact corona op vastgoedsector
Het coronavirus en het huurrecht: 3 veelgestelde vragen
Corona, huurrecht en onvoorziene omstandigheden

Peter Hanff

Peter Hanff

Senior redacteur

Studeerde in 1994 af aan de Radboud Universiteit op de eisen voor landen om toe te mogen treden tot de eurozone. Volgt het monetair beleid sindsdien met argusogen. Werkte als journalist voor onder meer De Gelderlander en het Hoger Onderwijs Persbureau. Is sinds 2007 redacteur bij Vastgoedmarkt en heeft de portefeuille financieel.