Stikstofwetgeving zit toekomstig economisch herstel in de weg

Stikstofwetgeving zit toekomstig economisch herstel in de weg
Madeline Buijs

Het stimuleren van de bouw is doorgaans een beproefd middel om de economie uit een recessie te trekken. Volgens Madeline Buijs van ABN Amro dreigen de regels rondom stikstof echter roet in het eten te gooien.

'Er wordt ook opgeroepen om te investeren in bouwprojecten om zo de economie te stimuleren in zware tijden', constateert Buijs. 'Hierbij wordt meestal ingezet op investeringen in de infrastructuur, omdat de overheid bij ongeveer 75 procent van deze projecten de opdrachtgever is. In de financiële crisis heeft de overheid dit gedaan via de Crisis- en herstelwet. Daarmee werden grote infraprojecten naar voren gehaald.'

Beperking stikstofuitstoot

Vanwege de beperkingen die zijn opgelegd aan de stikstofuitstoot is het volgens Buijs nu echter moeilijker geworden om bouwprojecten te starten die veel stikstof uitstoten, zoals de aanleg van wegen. Waardoor het dus ook moeilijker is om via deze projecten de economie te stimuleren. De stelling dat de stikstofuitstoot nu minder zou zijn omdat delen van de economie door het coronavirus stilliggen, is volgens haar voorbarig.

Grootste klappen

'Het zijn op dit moment juist de cafés, restaurants en winkels die de grootste klappen krijgen als gevolg van de maatregelen om het coronavirus in te dammen', aldus Buijs. 'Net als de luchtvaart als gevolg van de sterke afname in het toerisme. Dit zijn niet de sectoren die bekend staan om hun hoge stikstofuitstoot.'

Noodmaatregelen

Om de bouwactiviteit op korte termijn op te schroeven, zijn er volgens de bank meer maatregelen nodig dan het aangekondigde noodpakket voor de economie. De bank pleit voor noodmaatregelen die de stikstofbeperkingen even buiten spel zetten.

Robert Paling

Robert Paling

Senior redacteur Vastgoedmarkt

Robert Paling (1974) was van februari 2019 tot en met januari 2022 senior redacteur bij Vastgoedmarkt. Zijn portefeuille bestond uit: Woningen, Overheid en Alternatieve beleggingen (hotels, zorgvastgoed en leisure).

Biografie:

Robert werkte tussen februari 2019 tot en met januari 2022 als senior redacteur bij Vastgoedmarkt. Daarvoor werkte hij drie jaar als redacteur voor verzekeringsvakblad am: en was hij enkele jaren hoofdredacteur van de voormalige vakbladtitel Banking Review. Hij studeerde journalistiek aan de Fontys Hogeschool voor de Journalistiek in Tilburg. Liep stage bij het Brabants Dagblad en het Algemeen Dagblad. Werkte lang als freelance copywriter voor onder meer banken en verzekeraars.

Geboren in Rotterdam – Atheneum aan het Maerlant College voltooid in 1993.

Boeken

The world is flat – Thomas L. Friedman. Over de impact van globalisering in de 21ste eeuw.

Clash of civilizations – Samuel Huntington. Handelend over de aanname van Huntington dat post-Koude Oorlog conflicten vooral religie en identiteit als brandstof hebben.