Altera wil automatisch gaan waarderen

Altera wil automatisch gaan waarderen

Vastgoedbelegger Altera en technologiebedrijf Geophy werken aan een methode om de woningen- en winkelportefeuille automatisch te gaan taxeren.

Terwijl minister Kajsa Ollongren nu studeert op de mogelijkheid woningen automatisch te laten taxeren via met een automated valuation model (AVM), werken Altera en Geophy aan de hogere wiskunde van het taxeren, de automatische waardebepaling van commercieel vastgoed.

Jaap_van_der_Bijl_w250.jpg
Jaap van der Bijl

'Altera speelde al met dit idee voor mijn komst', zegt Altera-ceo Jaap van der Bijl, die in november 2016 overstapte van Syntrus Achmea Real Estate & Finance. 'En bij Syntrus was ik er ook al mee bezig.' In Geophy heeft hij een partner gevonden die gegevens rondom het vastgoed combineert om zo tot een nauwkeuriger, beter onderbouwde waardebepaling te komen.

'Altera heeft een goede en integere dataset, waar Geophy aanvullende gegevens aan toevoegt’, legt Van der Bijl uit. 'Wij maken nu samen vlieguren om te zien of wij de waarde van vastgoed beter kunnen onderbouwen. Zien wij bijvoorbeeld duurzaamheidsmaatregelen terug in taxaties? Met hulp van Geophy is de invloed op de waarde makkelijker terug te vinden. Kun je het meten? Dan kun je er ook iets mee doen.'

Hyperlokale data

Lorenzo Dorigo
Lorenzo Dorigo

Geophy maakt bij de waardebepaling onder andere gebruik van hyperlokale data, vertelt Lorenzo Dorigo, hoofd business development Europe bij Geophy. 'Wij berekenen voor een object bijvoorbeeld het aantal kinderopvangplaatsen binnen een afstand van vijftien wandelminuten. En dan niet door een simpele cirkel om een woning te trekken, maar werkelijk langs de route te meten. Zo houden we rekening met bijvoorbeeld een gracht of een spoorlijn die het bereik beperkt.'

Ook Altera werkt aan een verfijning van zijn de databestanden. 'Van elk object in onze portefeuille willen wij uiteindelijk beschikken over een zogeheten digital twin, een nauwkeurig computermodel van het pand. Een digitaal gebouwenpaspoort', zegt Van der Bijl. Het is opmerkelijk dat er tussen de bouw en de oplevering van een pand veel data verloren kunnen gaan. 'Een bouwer weet precies wat er aan materialen in gaat en momenteel op dit moment hebben wij nog niet dezelfde informatie. Dat moet anders, vooral ook met het oog op duurzaamheid en circulariteit.'

Vastgoedtaxaties in de wereld van morgen

Altera en Geophy lichten hun visie en plannen toe tijdens de sessie ' Vastgoedtaxaties in de wereld van morgen' op donderdag 6 juni om 15.00 uur op de stand van Vastgoedmarkt (hal 11, stand 11) tijdens vastgoedbeurs Provada. Onder leiding van Tom Berkhout, professor of Real Estate Nyenrode Business Universiteit, gaan Cyril van den Hoogen van Altera, Lorenzo Dorigo van Geophy en Marcel de Boer van Rics Europa met elkaar in debat.

Johannes van Bentum

Johannes van Bentum

Hoofdredacteur Vastgoedmarkt

Voor zijn aantreden bij Vastgoedmarkt was hij hoofdredacteur van de grootste vaktitel voor ict'ers Computable. Sinds 1986 is hij werkzaam als financieel-economisch journalist voor uiteenlopende titels als Elsevier Carrière, Agrarisch dagblad, Fem Business en het opiniemaandblad voor twintigers en dertigers Pitch. Begin 2009 verscheen zijn boek 'Online of Flatline' bij uitgeverij Mediata. Als hoofdredacteur van Vastgoedmarkt schrijft hij nieuwsberichten, achtergrondartikelen en geeft zijn mening over ontwikkelingen in de vastgoedsector en becommentarieert opvallende gebeurtenissen in zijn maandelijkse hoofdredactioneel commentaar.