Assetmanagement 3.0

Assetmanagement 3.0
foto Ray Waasdorp

Data en data-analyses vormen voor een assetmanager belangrijke ingrediënten om tot een goede risicoafweging te komen. Om assetmanagement ook in ons land naar een nog hoger niveau te tillen, moet tot de overtuiging van Yardi Nederland veel meer transparantie ontstaan.

'Een blik in de keuken van de buurman kan de eigen afwegingen beter maken. En dat geldt ook andersom; partijen kunnen veel van elkaar leren als zij eerder en vaker bereid zouden zijn tot onderlinge informatie-uitwisseling', zo zegt Jan-Willem Jeucken, regional manager Europa.

Tijdens de sessie van Yardi op het Vastgoedmarkt Transformatieplein tijdens de eerste dag van de Provada zal hij een pleidooi houden voor een meer transparante vastgoedmarkt. 'In de Verenigde Staten kennen we Yardi Matrix. Door alle openbaar beschikbare informatie over vastgoed bij elkaar te brengen en op een goede manier te ontsluiten, kunnen we een belangrijke bijdrage leveren aan een goed functionerende vastgoedmarkt. Maar daar is veel meer informatie openbaar.'

Dergelijke data zijn volgens hem van onschatbare waarde bij een zo goed mogelijke bepaling van de waarde van vastgoedportefeuilles. 'Op basis van de beschikbare data kunnen we vandaag al veel verbanden zien op tot een goede waardebepaling te komen. En in de toekomst komen nog tal van extra mogelijkheden beschikbaar', aldus Jeucken.

Ook bij een vraagstuk als de duurzaamheid van een vastgoedportefeuille kunnen extra data en betere analyses volgens hem van grote waarde zijn. Yardi verwacht daarin de komende twee jaar nieuwe stappen te zetten. 'Onbekend maakt onbemind. Maar als assetmanagers vaker en meer de in de wereld beschikbare techniek omarmen, dan kan bijvoorbeeld meer inzicht ontstaan in de CO2-footprint van een portefeuille en kunnen assetmanager beter geïnformeerde beslissingen nemen. Daar mag de branche gezien het grote maatschappelijke belang toch niet voor weglopen.'

Jeucken gaat op eerste dag van de Provada in gesprek met vertegenwoordigers van Cushman & Wakefield, NSI en Kempen. Daarnaast lanceert Yardi die dag in Nederland Yardi Elevate. 'Op basis van data kunnen wij voorspellende analyses maken', aldus Jeucken. 'Door alle data van assets te combineren op een geïntegreerd platform ontstaat volledig inzicht in de prestaties van de onderliggende portefeuilles. Daarmee ontstaan betere kansen hogere inkomsten te genereren, kosten te beheersen en risico’s meer met elkaar in evenwicht te brengen. Ook daarmee tillen we assetmanagement naar een hoger niveau.'

Beeld: Dennis van de Water/Shutterstock

Dit zijn de belangrijkste vastgoedtrends voor 2025

2024 was een jaar van terughoudendheid. De vastgoedsector maakte een pas op de plaats in afwachting van betere perspectieven. Aan dat hoofdstuk lijkt nu een eind te komen. Er is sprake van voorzichtig optimisme. Dit zijn de zes belangrijkste ontwikkelingen voor 2025 volgens Vastgoedmarkt.

2025: de markt is er klaar voor

2025: de markt is er klaar voor

Kunnen we positief zijn over 2025? Absoluut! Er liggen volop kansen die we kunnen verzilveren. Met een beteugelde inflatie en stabiliserende rentestappen van de ECB, kunnen we eindelijk door met geplande of uitgestelde investeringen. We kunnen weer vooruitkijken en ambitieuze plannen maken, blogt Pieter Hendrikse.

Foto: NeonShot / Shutterstock

Waar zijn de vastgoedgoeroes gebleven?

Wie financiële vrijheid nastreeft, gaat tegenwoordig voor advies niet meer naar de bank of een fiscalist, maar vertrouwt op influencers: jongens en meiden met een killerbody die, doorgaans tegen een strakblauwe lucht, op social media hun 'expertise' delen, dikwijls tegen betaling. Maar waar ze vorig jaar online niet te missen waren, lijken sommigen nu verdwenen. Waar zijn de vastgoed-influencers gebleven?

Het hoofdkantoor van Handelsbanken in Stockholm

Handelsbanken treedt toe tot Stivad

De onder andere in vastgoedfinancieringen gespecialiseerde Zweedse bank Handelsbanken heeft zich aangesloten bij Stivad. Het aantal aangesloten banken komt daarmee op vier. Eerder sloten de Nederlandse branchegenoten ABN Amro, ING en Rabobank zich al bij Stivad aan.