Appartement is koning in afvlakkende woningmarkt

Appartement is koning in afvlakkende woningmarkt

De prijzen van appartementen zijn vanaf het tweede kwartaal van 2016 een stuk harder gestegen dan die van de andere woningtypen, zo blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek en het Kadaster.

Ook in het eerste kwartaal van 2019 was de prijsstijging van appartementen met 10,7 procent weer het grootst van alle woningtypen. De prijsstijging van twee-onder-een-kapwoningen was met 6,7 procent het kleinst.

Daling aantal verkopen

De prijzen van bestaande koopwoningen in Nederland waren in het eerste kwartaal van dit jaar 7,9 procent hoger dan in het eerste kwartaal van 2018. De prijsstijging is daarmee kleiner dan in de voorgaande vijf kwartalen. Het aantal verkochte bestaande koopwoningen in het eerste kwartaal van 2019 kwam uit op 47.431. Dat is 9 procent minder dan een jaar eerder en het laagste aantal in drie jaar.

Flevoland: + 11 procent

De prijzen van bestaande koopwoningen lagen in alle provincies hoger dan in dezelfde periode een jaar eerder. Het grootst was de prijsstijging in Flevoland. Daar lagen de prijzen 11,0 procent hoger dan een jaar eerder. In negen van de twaalf provincies was de prijsstijging kleiner dan in het vierde kwartaal van 2018. Alleen in Zeeland, Drenthe en Utrecht was de prijsstijging groter.

Rotterdam: +12,1 procent

Van de vier grote steden in Nederland was alleen in Utrecht de prijsstijging (iets) hoger dan in het vorige kwartaal. Rotterdam noteerde met 12,1 procent opnieuw de grootste prijsstijging. In Amsterdam was de prijsstijging van bestaande koopwoningen met 9,2 procent het kleinst.

Robert Paling

Robert Paling

Senior redacteur Vastgoedmarkt

Robert Paling (1974) was van februari 2019 tot en met januari 2022 senior redacteur bij Vastgoedmarkt. Zijn portefeuille bestond uit: Woningen, Overheid en Alternatieve beleggingen (hotels, zorgvastgoed en leisure).

Biografie:

Robert werkte tussen februari 2019 tot en met januari 2022 als senior redacteur bij Vastgoedmarkt. Daarvoor werkte hij drie jaar als redacteur voor verzekeringsvakblad am: en was hij enkele jaren hoofdredacteur van de voormalige vakbladtitel Banking Review. Hij studeerde journalistiek aan de Fontys Hogeschool voor de Journalistiek in Tilburg. Liep stage bij het Brabants Dagblad en het Algemeen Dagblad. Werkte lang als freelance copywriter voor onder meer banken en verzekeraars.

Geboren in Rotterdam – Atheneum aan het Maerlant College voltooid in 1993.

Boeken

The world is flat – Thomas L. Friedman. Over de impact van globalisering in de 21ste eeuw.

Clash of civilizations – Samuel Huntington. Handelend over de aanname van Huntington dat post-Koude Oorlog conflicten vooral religie en identiteit als brandstof hebben.