Fiod arresteert drie bemiddelaars voor fraude met huurcontracten

Fiod arresteert drie bemiddelaars voor fraude met huurcontracten

De Fiod heeft in Eindhoven en Den Bosch drie verdachten aangehouden van fraude met de verhuur van gemeubileerde appartementen en studio's.

De Fiod heeft op 4 april 2019 twee bedrijfspanden in Eindhoven en Den Bosch doorzocht en beslag gelegd op digitale en fysieke administratie. Ook zijn drie mannen (41, 39 en 31 jaar) aangehouden.

De verdachten faciliteren de verhuur van gemeubileerde appartementen en studio’s in de omgeving van Den Bosch, waarbij vermoedelijk valsheid in geschrift wordt gepleegd. Het strafrechtelijk onderzoek staat onder leiding van het Functioneel Parket.

Ten onrechte btw teruggevraagd

Het onderzoek is gestart na een signaal van de Belastingdienst. Bij het ombouwen van voormalig kantoorgebouwen naar woonruimtes werd btw teruggevraagd op de verbouwingskosten. Dat kan volgens regelgeving alleen als de nieuwe woonruimtes gemeubileerd en kortstondig worden verhuurd.

Op papier werden de nieuwe woonruimten voor maximaal zes maanden verhuurd. Het vermoeden is dat er vervolgens nieuwe huurcontracten werden opgemaakt op naam van een derde. In werkelijkheid veranderde de feitelijke huursituatie niet en werden de appartementen en studio’s vermoedelijk voor langere periode verhuurd aan één en dezelfde persoon. Hierdoor zou het recht op teruggaaf van btw over de verbouwingskosten vervallen.

Verhuurbemiddelaar appartementen

De aangehouden verdachten zijn werkzaam bij een onderneming die namens de eigenaar van het vastgoed bemiddelt bij de verhuur van appartementen.

Op grond van de vermoedelijke vervalste huurcontracten kon de eigenaar van de panden ten onrechte circa 350.000 euro btw terugvragen bij de fiscus. De Belastingdienst gaat dit bedrag naheffen, omdat het geld is dat de schatkist is misgelopen.

Vervolgonderzoek door Belastingdienst

De Belastingdienst heeft het vermoeden dat deze werkwijze meer en ook door andere vastgoedeigenaren wordt toegepast. Dit is voor de Belastingdienst aanleiding voor verder onderzoek.

Johannes van Bentum

Johannes van Bentum

Hoofdredacteur Vastgoedmarkt

Voor zijn aantreden bij Vastgoedmarkt was hij hoofdredacteur van de grootste vaktitel voor ict'ers Computable. Sinds 1986 is hij werkzaam als financieel-economisch journalist voor uiteenlopende titels als Elsevier Carrière, Agrarisch dagblad, Fem Business en het opiniemaandblad voor twintigers en dertigers Pitch. Begin 2009 verscheen zijn boek 'Online of Flatline' bij uitgeverij Mediata. Als hoofdredacteur van Vastgoedmarkt schrijft hij nieuwsberichten, achtergrondartikelen en geeft zijn mening over ontwikkelingen in de vastgoedsector en becommentarieert opvallende gebeurtenissen in zijn maandelijkse hoofdredactioneel commentaar.