Oud-Vendex-winkeliers ruziën met vastgoedfonds IEF Capital over panden

Oud-Vendex-winkeliers ruziën met vastgoedfonds IEF Capital over panden
De Bijenkorf in Rotterdam

Om de sjieke panden van de Bijenkorf in Rotterdam en Den Haag, maar bijvoorbeeld ook om het pand van de Hema in Den Bosch is een juridische strijd gaande tussen de winkelketens en vastgoedfonds IEF Capital. Het Financieele Dagblad bericht dat de Hema en de Bijenkorf de zeggenschap over hun panden terug willen krijgen, maar dat een fout in het 'huurcontract' terugkoop van de panden in de weg staat.

De Bijenkorf procedeert om panden in Rotterdam en Den Haag te kopen van IEF Capital. Bij de Hema gaat het om zestien winkelpanden waarover het warenhuis steggelt met IEF. Tot nu hebben zowel de Hema als de Bijenkorf de juridische procedures verloren, zo meldt het FD.

Sale-and-lease-back constructie

De bottleneck zit hem in de sale-and-lease-back constructie die VendexKBB, voormalige eigenaar van Hema en de Bijenkorf in 2005 bedacht. VendexKBB stopte alle panden in een BV waarvan de aandelen werden verkocht aan IFF Capital, waarvan de aandeelhouders onder meer PGGM en Rabobank zijn. In 2016 kreeg vastgoedbelegger CBRE de zeggenschap over de BV waarin de voormalige VendexKBB panden waren ondergebracht.

Daadwerkelijke verkoop panden

Hema en Bijenkorf zijn het niet eens met de laatste 'verkoop'. Zij vinden dat de panden conform de sale-and-lease-back-constructie eerst aan hen hadden moeten worden aangeboden. IEF Capital stelt dat het slechts gaat om een verandering van de financieringsstructuur. In het gewraakte contract wordt niet gepreciseerd wanneer er sprake is van daadwerkelijke verkoop van de panden.

Lees meer over

Robert Paling

Robert Paling

Senior redacteur Vastgoedmarkt

Robert Paling (1974) was van februari 2019 tot en met januari 2022 senior redacteur bij Vastgoedmarkt. Zijn portefeuille bestond uit: Woningen, Overheid en Alternatieve beleggingen (hotels, zorgvastgoed en leisure).

Biografie:

Robert werkte tussen februari 2019 tot en met januari 2022 als senior redacteur bij Vastgoedmarkt. Daarvoor werkte hij drie jaar als redacteur voor verzekeringsvakblad am: en was hij enkele jaren hoofdredacteur van de voormalige vakbladtitel Banking Review. Hij studeerde journalistiek aan de Fontys Hogeschool voor de Journalistiek in Tilburg. Liep stage bij het Brabants Dagblad en het Algemeen Dagblad. Werkte lang als freelance copywriter voor onder meer banken en verzekeraars.

Geboren in Rotterdam – Atheneum aan het Maerlant College voltooid in 1993.

Boeken

The world is flat – Thomas L. Friedman. Over de impact van globalisering in de 21ste eeuw.

Clash of civilizations – Samuel Huntington. Handelend over de aanname van Huntington dat post-Koude Oorlog conflicten vooral religie en identiteit als brandstof hebben.