Nu kan er gestart worden met de werkzaamheden voor de wereldtuinbouwtentoonstelling in 2022.
Een Floriade wordt één keer in de tien jaar gehouden. Er spreekt wel durf uit de ontwikkelingsovereenkomst. Succes is zeker niet verzekerd, zo blijkt uit de ellende van Floriadeterrein bij Venlo. Daar is het terrein en de gebouwen erop verpauperd, de prachtige paviljoens van de deelnemende landen rotten gewoon weg. Greenport Venlo heeft besloten het terrein deels af te sluiten. De bewoners van de Steenwijk zijn daarom ook huiverig voor de Floriade-komst. Maar de ontwikkelaars beloven dat er na Floriade in Almere een prachtige Floriadewijk zal komen.
Floriade 2022
Over drie en een half jaar moet het Floriadeterrein omgetoverd zijn in een gebied met bomen en bloemenpracht, waar twee miljoen bezoekers worden verwacht. Het terrein ligt tegenover het stadscentrum van Almere, aan de andere kant van het Weerwater. Het is een bijzondere gebiedsontwikkeling, omdat normaal gesproken een terrein helemaal plat gaat, daarna worden huizen gebouwd en ten slotte wordt het groen geplant. Op het Floriadeterrein is echter uitgegaan van alle bomen die er staan, zijn inmiddels 700 bomen extra geplant en wordt hierna pas gebouwd. Dat is complex en mede daarom werkt Amvest samen voor de realisatie met een partner die veel ervaring heeft (ook met eerdere Floriades), namelijk Dura Vermeer.
Vanaf begin 2019 zullen de drie partijen beginnen met de eerste werkzaamheden, gebaseerd op het Definitief Ontwikkelingsplan dat onlangs door een ruime meerderheid in de gemeenteraad van Almere is vastgesteld. Dit plan geeft de handvatten voor de realisatie van het arboretum, het vastgoed, verkeerswegen als ook de innovaties die in het gebied een plek moeten krijgen. Floriade-wethouder Loes Ypma is uitermate tevreden over de overeenkomst: 'Het is een belangrijke mijlpaal voor de wereldexpo en de groene en gezonde stadswijk die we hier bouwen. Hiermee toont Almere lef en zet het zichzelf nog meer op de kaart. Het past mooi bij Almere dat gebouwd is op idealen en klaar is voor de toekomst.'
Amvest investeert
Amvest investeert uiteindelijk 300 miljoen in het gebied. Heleen Aarts, CEO van Amvest is content met de ondertekening. Zij kijkt met vertrouwen uit naar de samenwerking. 'Wij investeren namens Nederlandse pensioenfondsen en verzekeraars voor de lange termijn in gebieden en huurwoningen. De ontwikkeling van de Floriadewijk past goed bij onze doelstellingen. Het thema ‘Growing Green Cities’ van de Floriade en de nieuwe stadswijk voor Almere passen uitstekend bij de onderwerpen waar wij als Amvest graag mee bezig zijn: goede woongebieden maken waar duurzaamheid, natuur, gezondheid en welzijn een belangrijke rol spelen'
Groene stad van de toekomst
Al tijdens de wereldtuinbouwtentoonstelling zal het Floriadeterrein een beeld geven van de Groene Stad van de Toekomst. Talloze innovaties op het gebied van duurzame energie, gezonde voeding, groen en gezondheid krijgen een plaats. Dit zal met name in de voorziene iStreets het geval zijn, waarin ook het Rijk actief participeert. De bomen- en plantenbibliotheek, arboretum, met bomen en planten waarvan de botanische naam begint met een A in het noordwesten en bomen en planten met een Z in het zuidoosten wordt het visitekaartje van de autoluwe wijk. Mogelijk komt de wijk ook in aanmerking voor het predicaat botanische tuin. Een brug aan de noordzijde van het terrein zal het Floriadeterrein en de toekomstige stadswijk verbinden met de Filmwijk.
Met de ontwikkelingsovereenkomst zal ook de gunning in het kader van de aanbesteding aan Amvest worden verstrekt. Amvest had samen ingetekend met advies- en ingenieursbureau Witteveen + Bos en architectenbureau met Erick Van Egeraat. Voor de realisatie van de ontwikkeling van het Floriadeterrein en de latere stadswijk heeft Amvest Dura Vermeer aan zich gebonden.