Leidsche Rijn krijgt toren van 140 meter

Leidsche Rijn krijgt toren van 140 meter
Leidsche Rijn, MARK

Drie grote torens komen in Leidsche Rijn, waarvan de hoogste 140 meter hoog is. Ze staan vlakbij de Diamant, de Wall en station Leidsche Rijn. De grootste toren is dus hoger dan de Dom, die 112,32 hoog is.

Herinnert u zich nog de Belle van Zuijlen? Toen was het hoger bouwen dan de Dom echt een punt. Maar nu is er een nieuw plan.

Ze noemen de drie torens Mark, naar het Engelse ‘landmark’ en omdat het zo’n gewone Hollandse naam is. ‘Maar het is natuurlijk ook een afkorting', zegt Jeroen Messemaeckers van de Graaff van ontwikkelaar Stadswaarde. Mark biedt de inwoners van Utrecht een markant gebouw met een publiekstrekker in de vorm van een ‘rooftop’ belevingscentrum. Een restaurant en een glazen uitkijkbalkon op 130 meter hoogte. Restaurant en balkon zijn voor publiek toegankelijk.

De selectieprocedure van de hoogbouw naast station Leidsche Rijn is gewonnen door het consortium met vastgoedontwikkelaar Stadswaarde, Koopmans Bouwgroep (TBI) en J.P. van Eesteren (TBI). Het consortium gaat drie torens ontwikkelen van 80, 100 en 140 meter hoog. In het project komen 1.128 woningen. Ongeveer zestig procent bestaat uit sociale huurwoningen (279), middeldure huurwoningen (278) en zorgwoningen (125). Daarnaast zullen er 204 vrije sector huur- en circa 242 koopwoningen worden gebouwd. Architecten CIE (Branimir Medic, lead architect), KCAP, Geurst &Schulze en Karres & Brands tekenden voor het ontwerp, Syntrus Achmea Real Estate & Finance is beoogd belegger voor 886 woningen.

Boven het maaiveld

Hoogbouw is geen doel op zich, verzekeren de ontwikkelaars ons, het is een verticaal dorp voor gewone mensen. Het oude landschap van Leidsche Rijn zou naar boven gehaald met een ‘tiny forest’ op maaiveld en stadslandbouw op de verdiepingen. De historie en specifieke woonkwaliteit van de wijk Leidsche Rijn zijn uitgangspunten geweest in alle aspecten van het ontwerp. Het project krijgt onder andere 3.500 stallingsplekken voor fietsen,  een instructiebad, een sportcafé, gedeelde wasserettevoorzieningen, deel-logeerkamers, flexibele werkplekken, een keukenvoorziening voor groepen, maakateliers voor kunstenaars en diverse andere ontmoetingsplekken. Maar er komen ook meer dan honderd elektrische deelauto’s voor de bewoners en als er nog over zijn dan kunnen bedrijven er ook gebruik van maken.

Tuinbouwkroon

Mark bestaat uit drie torens met ieder een verlichte ‘kroon’ die refereert aan de geschiedenis van Leidsche Rijn als tuinbouwgebied. De verlichte kronen zullen de stad Utrecht met kleuren markeren tijdens belangrijke (sport-)evenementen. De kronen en de lager gelegen daken functioneren als tuinbouwkassen, waarin op stadslandbouw wordt toegepast. Niet zo groot als vroeger met de boomgaarden en de rozenbottelvelden, maar wel professioneel. Het project draagt hiermee bij aan het verduurzamen van de voedselketen in de stad. Lokale productie van groente en gewassen ten behoeve van consumptie door bewoners en omwonenden. Deze korte voedselketen kent een negatieve CO₂ balans en staat tegelijk garant voor een nieuwe biodiversiteit in het stedelijk gebied. De woningen worden klimaatneutraal (EPC=0) opgeleverd.

Francine Bardoel

Francine Bardoel

Eindredacteur Vastgoedmarkt/de Architect

Francine werkte van december 2018 tot en met december 2019 voor Vastgoedmarkt en de Architect als eindredacteur.

Bio:

-2011-2019 Hoofdredacteur Universiteit van Tilburg, Univers

-2005-2011 Hoofdredacteur website, krantenpagina en magazines bij de provincie Utrecht

-Voor 2005 Regisseur en programmamaker bij diverse omroepen

Mustread voor vastgoed:

Italo Calvino, De onzichtbare steden. In  dit boek brengt Marco Polo verslag uit van zijn reizen aan zijn gastheer, de machtige Kublai Kan, Keizer der Tataren. Langzaamaan beseft de keizer echter dat hem fictieve plaatsen worden beschreven, die alle verwijzen naar Marco Polo's eigen stad. Dit boek laat prachtig zien dat je de gebouwen uit je jeugd altijd het mooist blijft vinden.