Studentenhuisvesting is een actueel onderwerp. Zo blijkt ook uit de voorpagina van het Financieele Dagblad van 30 juli waarin uitgebreid verslag wordt gedaan van het groeiend aantal buitenlandse eerstejaars studenten.
Twee aspecten van het Nederlandse belastingsysteem spelen vastgoedbeleggers, die zich op deze doelgroep richten, daarbij in de kaart.
Allereerst kan een (buitenlandse eerstejaars) student dankzij de huurtoeslag bijna de helft van zijn huur, vaak ruim 250,- euro per m2 per jaar, vergoed krijgen.
Bovendien kan een vastgoedbelegger bij de transformatie van een pand naar een gemeubileerde en gestoffeerde woning de btw over de verbouwingskosten terug krijgen. Voorwaarde is wel dat de woning dan niet langer dan een jaar door dezelfde buitenlandse student bewoond blijft. Verhuur je dergelijke woningen aan deze doelgroep, dan kan de huur overigens nog een stuk hoger zijn wanneer je een huurcontract ‘naar zijn aard van korte duur’ hanteert. Het ‘puntenstelsel’ is dan namelijk niet van toepassing. Daar staat echter tegenover dat de student dan formeel geen aanspraak maakt op huurtoeslag.
Kortom, de markt van studenthuisvesting biedt in ieder geval interessante kansen.
Over de auteur
Frank van Min is directeur van Wolf Huisvestingsgroep.