JLL: 'lichte daling beleggingsmarkt'

JLL: 'lichte daling beleggingsmarkt'
Kantorenpark Voorsterpoort, Zwolle

In de eerste helft van 2018 werd volgens JLL voor 8,7 miljard belegd in Nederlands vastgoed. Vergeleken met het recordjaar 2017 een daling van 7 procent

De Nederlandse vastgoedbeleggingsmarkt houdt het positieve momentum, waarmee het 2017 afsloot, vast stelt JLL.  Maar ten opzichte van de eerste helft van 2017 zijn er op sectorniveau grotere verschillen waarneembaar. Vooralsnog blijft de kantorenmarkt met 25 procent achter op 2017, met een beleggingsvolume van 2,3 miljard euro. Ook was er een daling in markten voor winkels, bedrijfsgebouwen en hotels.

Opmerkelijk is het grote aandeel van het woningbeleggingsvolume. In de eerste helft van 2018 werd voor 3 miljard  euro belegd in woningen, een stijging van 57  procent ten opzichte van 2017.

Dre van Leeuwen, Head of Capital Markets: 'Het achterblijven van het beleggingsvolume, met name voor de kantorenmarkt, is een gevolg van de ontstane schaarste aan beleggingsopportuniteiten. Het geringe aanbod, tezamen met de aanhoudende sterke vraag, heeft er in de afgelopen kwartalen voor gezorgd dat de prijzen van Amsterdams vastgoed vergelijkbaar zijn geworden met steden als Londen, Parijs en München.'

Uit cijfers die CBRE dinsdag publiceerde over de Nederlandse beleggingsmarkt blijkt juist  een stijging van het volume. In de eerste helft van 2018 is volgens deze vastgoedadviseur voor ruim 10 miljard euro belegd in Nederlands vastgoed.

Erik Wiegerinck werkte van 1995 tot zijn pensionering in 2022 voor de uitgeverij. Bij Vastgoedmarkt hield hij zich als senior redacteur in het bijzonder bezig met de financieel-economische berichtgeving, logistiek, financiering en vastgoedfondsen. Op dit moment is hij werkzaam als freelancer.

De Binckhorst. Foto: Vorm

De grootste projecten van 2025: van bedrijventerrein naar groene woonwijk

Bezwaarprocedures, schaarse grond, gestegen prijzen en personeelstekorten bij gemeenten: anno nu is projectontwikkeling allesbehalve eenvoudig. Toch zijn er nog steeds partijen die het aandurven. Welke grote projecten worden komend jaar opgeleverd? Vandaag de eerste plek: van bedrijventerrein naar groene woonwijk.

The Ensemble. Foto: Wonam

De grootste projecten van 2025: mixed-use hoogbouw in Amsterdam

Bezwaarprocedures, schaarse grond, gestegen prijzen en personeelstekorten bij gemeenten: anno nu is projectontwikkeling allesbehalve eenvoudig. Toch zijn er nog steeds partijen die het aandurven. Welke grote projecten worden komend jaar opgeleverd? Vandaag plek twee: mixed-use hoogbouw in Amsterdam.

Het historische postkantoor in Rotterdam. Foto: Shutterstock / Lena Maximova

De grootste projecten van 2025: de herontwikkeling van een historisch postkantoor

Bezwaarprocedures, schaarse grond, gestegen prijzen en personeelstekorten bij gemeenten: anno nu is projectontwikkeling allesbehalve eenvoudig. Toch zijn er nog steeds partijen die het aandurven. Welke grote projecten worden komend jaar opgeleverd? Vandaag plek 3: de herontwikkeling van het historische postkantoor in Rotterdam.

Het nieuwe Intergamma distributiecentrum in Tiel. Foto: Montea

De grootste projecten van 2025: een distributiecentrum met genoeg stroom voor 3.600 huishoudens

Bezwaarprocedures, schaarse grond, gestegen prijzen en personeelstekorten bij gemeenten: anno nu is projectontwikkeling allesbehalve eenvoudig. Toch zijn er nog steeds partijen die het aandurven. Welke grote projecten worden komend jaar opgeleverd? Vandaag plek 4: het nieuwe distributiecentrum van Intergamma.