'Vriezenveen het San Gimignano van Overijssel'

'Vriezenveen het San Gimignano van Overijssel'

Overijssel pakt vastgoedopgaven op eigen wijze aan. Vandaar dat vier bureaus op 6 juni op het Transformatieplein hun ideeën konden pitchen voor drie Overijsselse pleinen.

In de jury: Monique van Haaf, gedeputeerde  provincie Overijssel, Jan Jaap Kolkman, wethouder gemeente Deventer, Rico ten Hag, directeur van makelaardij Ten Hag Groep en Marieke Mentink, adjunct-directeur van Dura Vermeer Hengelo. Op het Broederenplein in Deventer moet de levendigheid terugkeren. Daarvoor is ‘verbroedering’ nodig, vindt het bureau De Plekkenmakers. Er zijn momenteel al veel initiatieven, maar dit zijn ‘nog losse stippen’.

Echt nodig is een sterk verhaal dat mensen en ideeën verbindt. De Plekkenmakers wil hiervoor een ‘Dromenlab’ organiseren; het startpunt van een meerjarige samenwerking met de omgeving. Volgens Studio Hartzema mist het Broederenplein een duidelijke identiteit. Het bureau lanceerde daarom een aantal nieuwe functies voor het plein: als verbindende schakel met de historische omgeving, als prettige verblijfsplek en als trekpleister met een nieuw te bouwen monument als icoon.

Architecten aan de Maas boog zich over de vraag hoe het centrum van het langgerekte Vriezenveen compacter kan worden. Het bureau wil de historische as weer zichtbaar, voelbaar en herkenbaar maken voor de verschillende gebruikers. Dat vraagt om het ordenen van functies en het definiëren van plekken. De historische as moet zichtbaar zijn vanaf een uitkijktoren, naar voorbeeld van de Toscaanse torens van San Gimignano.

Het Lübeckplein is leeg na werktijd en heet in de zomer. Zwolle wil Hanzeland, de stille wijk achter het station, leven inblazen. Dat vraagt volgens JHK Architecten en Studio Hartzema niet om meer massa, maar om ‘een liefdevol antwoord op de hardheid van de bestaande stedelijke ontwikkeling’. De architecten pleiten voor (veel) meer groen en wateropvangen in de stad. Een nieuw gebouw met groene gevels op het Lübeckplein vormt een groen welkom voor wie het station uit komt.

Het uitgangspunt van De Plekkenmakers sprak Van Haaf aan. ‘Verbinding maken met de omgeving begint bij mensen. Dat doen wij ook als provincie. Initiatieven bedenken wij niet vanaf de tekentafel, maar samen met betrokkenen.’ Van Haaf doelde daarmee op De Woonkeuken en de Stadsbeweging, twee initiatieven waarin de provincie samen met gemeenten, markt en burgers werkt aan urgente maatschappelijke vastgoedthema’s.

Ook Mentink is voorstander van de ‘benadering vanuit de mens’, maar ziet een combinatie met de stedenbouwkundige aanpak ook wel zitten. ‘Het slimme van het tweede idee voor het Broederenplein is dat het kijkt hoe initiatieven binnen de bestaande stedelijke structuur passen.’ Kolkman vond de benadering van Architecten aan de Maas ‘logisch’. ‘Hoe kun je de oude identiteit herstellen en weer van de mensen laten zijn? Daar is onder meer adaptief vermogen voor nodig. Functies moeten eenvoudig kunnen veranderen. De torens van San Gimignano zijn niet gebouwd als een toeristische attractie.’

Volgens Ten Hag is een gebouw alleen niet voldoen om het Lübeckplein aan te pakken. ‘Maar het is wel een goed startpunt om Hanzeland beter te verbinden met bijvoorbeeld de Zwolse binnenstad. Daar liggen kansen, met Hamburg als goed voorbeeld.’

Aan de twee derde betaalbaarheidseis wordt bij de woontop niet getornd

Aan de twee derde betaalbaarheidseis wordt bij de woontop niet getornd

Woonminister Mona Keijzer houdt vast aan de bouw van 100.000 woningen per jaar, waarvan twee derde voor het betaalbare segment. Eerder liet de minister nog weten dat deze betaalbaarheidseis wat haar betreft 'geen dogma' was.

Foto: Unkas Photo/Shutterstock

Nieuwbouw verdubbelt bij soepelere regels rond betaalbaarheid

Er kunnen aanzienlijk meer nieuwbouwwoningen worden gerealiseerd als de verplichting tot het bouwen van veel sociale- en middenhuurwoningen wordt versoepeld. Dat blijkt uit onderzoek van vastgoedadviseur CBRE.

Jessica Pilkes, Head of Asset Management Northern Europe

Flexibele indeling van ruimte voor alsmaar evoluerende behoeftes

Juist nu in een onzeker politiek en economisch klimaat is flexibiliteit essentieel in de logistieke sector. De vraag naar flexibele logistieke oplossingen groeit, maar wat houdt 'flexibiliteit' in de praktijk in? Volgens logistiek vastgoedexpert Jessica Pilkes, Head of Asset Management Northern Europe bij Prologis, draait het om duurzame, aanpasbare ruimtes die inspelen op de brede en steeds veranderende behoeften van klanten.

Duurzaamheid ontmoet design: biobased keukens in circulair kantoor

Duurzaamheid ontmoet design: biobased keukens in circulair kantoor

'Als je hier binnenkomt, dan ruik je het bos.' In de Kauwgomballenfabriek - een voormalig industrieel complex in Amsterdam - realiseert architect Roel Rutgers een superduurzaam kantoor. Alles is van hout of van biobased materiaal. Dus een betere plek voor de eerste grote toepassing van de biobased enduura® van Keller Keukens viel niet te bedenken.