Als ze eenmaal zijn uitgekeken op de schilderachtige binnenstad van Kampen, gaan bezoekers nog even via de Koornmarktspoort naar de traag stromende IJssel kijken. De Koornmarkt zelf, die vlak voor de historische stadspoort ligt, ademt rust. Maar slechts een enkeling neemt de tijd om er te genieten de monumentale panden. De meeste fietsers en wandelaars steken het plein vanaf de winkels in de Oudestraat in één ruk over. Automobilisten pikken eerst hun auto op vanaf de parkeerplaats op het naastgelegen Muntplein.
De imposante Bovenkerk, die de Koornmarkt van het Muntplein scheidt, houdt sommige bezoekers wat langer vast met zijn beroemde Hinsz-orgel. Maar verder is er weinig wat toeristen uitnodigt om meer te doen dan even om hun as te draaien. Pal naast de Koornmarktspoort staat de voormalige Theologische Hogeschool, die dateert uit 1854. Sinds een jaar is daar Het Gouden Hart gevestigd, een combinatie van hotel, brasserie en 26 zorgappartementen. Aan de buitenkant is van die gastvrijheid niet veel te zien. Een gezellig terras op de Koornmarkt ontbreekt voorlopig nog.
Muntplein wekt een wat verloren indruk
Op het eerste gezicht lijkt het Muntplein van een heel andere orde. Dat staat vol met auto’s, verkeerspaaltjes en een allegaartje van bomen. Door de met klimop begroeide muur aan de westkant, waarboven je de achterkant van de huizen aan de Burgwal ziet, maakt het een wat verloren indruk. Maar wie daar doorheen kijkt, ziet hoe aantrekkelijk het gedeelte achter de Bovenkerk zou kunnen zijn.
‘We zouden mensen meer van dit gedeelte willen laten genieten’, zegt binnenstadsmanager Aukje Grouwstra. ‘Je proeft hier de historie van de stad, maar er is veel doorgaand verkeer en slechts weinig verblijf. We zijn op zoek naar ideeën om dit stuk van Kampen aantrekkelijker te maken.’ Zes jaar geleden heeft de gemeente al een dik rapport opgesteld waarin zowel behoud van de historische waarden als dynamiek wordt bepleit. De stad aan de IJssel telt ruim vijftigduizend inwoners, jaarlijks bezoeken vele duizenden toeristen uit binnen- en buitenland het centrum. Dat stelt voortdurend nieuwe eisen op het gebied van winkels, horeca en culturele en maatschappelijke voorzieningen. Hoe dat allemaal moet worden ingevuld, staat nog niet vast.
Gemeente wil verkeersstromen opknippen
Volgens allerlei beleidsstukken overweegt de gemeente de verkeersstromen op te knippen. Aan een fietsparkeerplaats, om de overlast in de binnenstad te verlagen, wordt ook gedacht, maar het vraagt een hoop creativiteit om zo’n voorziening aan te leggen zonder de gewenste sfeer aan te tasten. Horeca? Winkels? ‘we staan open voor alle goede ideeën’, zegt Grouwstra.