nieuws

Rechtbank: Duurzaam wonen is niet te verplichten

Vastgoedbeheer

Rechtbank: Duurzaam wonen is niet te verplichten

De aankondiging dat hun woningen energieneutraal zouden worden gemaakt leidde tot opstand onder de huurders van een appartementengebouw aan de Lieven Keersemakerstraat in Amsterdam Nieuw-West.

Met hulp van de rechtbank Amsterdam hebben zij de verbouwingsprocedure van Woningstichting Eigen Haard tot stilstand gebracht. De hoogte van die nieuwe energievergoeding, de EPV, kan nog niet worden vastgesteld, zegt de rechtbank. Daarvoor zijn er nog te veel onzekere factoren.

De woningen zijn van 1956 en er zijn bedenkingen bij de haalbaarheid van het energieneutrale plan. Kunnen deze woningen bijvoorbeeld wel zo goed geïsoleerd worden dat ze met een warmtepomp goed kunnen worden verwarmd, vraagt ook de rechtbank zich af. Eigen Haard isoleert bovendien alleen de buitenmuren, niet de vloeren en muren tussen de woningen. Wat gebeurt er dan als de buurman niet stookt? Dan moet de huurder zijn huis wellicht elektrisch bijverwarmen, met alle extra kosten van dien. Van de nieuwe zonnepanelen zal die elektriciteit niet komen, want die zijn slechts berekend op een gemiddeld stroomverbruik.

Wat betekent de uitspraak voor andere corporaties?

Niet veel, zegt een woordvoerder van Aedes, de vereniging van woningcorporaties in de Volkskrant. ‘Eigen Haard heeft zijn huiswerk niet goed gedaan. Hij geeft de huurders onvoldoende zekerheid dat de woonlasten niet zullen stijgen. Dus moet hij met een nieuw voorstel komen. De EPV-regeling wordt vaker toegepast door corporaties. En zonder problemen.’ EVP is een energieprestatievergoeding die de huurders gaan betalen in plaats van stookkosten.

Een maand geleden stelde een evaluatiecommissie nog vast dat de EPV-regeling ‘een essentieel instrument’ is om huurders mee te laten betalen aan verduurzaming zonder dat hun maandlasten omhoog gaan. In de praktijk wordt er echter weinig gebruik van gemaakt. Vanaf mei 2017 tot en met november 2018 werden ongeveer 1.250 woningen opgeleverd met een EPV. Dat waren meestal nieuwbouwwoningen. In slechts zo’n vierhonderd gevallen ging het om renovatiewoningen.

EVP is te ingewikkeld

Dat de EPV zo weinig wordt gebruikt, verklaart de commissie deels door de complexiteit van de regeling. Toepassen van de rekenmethode is een enorme klus voor de corporaties. De huurders zijn ‘redelijk’ beschermd tegen stijging van de woonlasten door verduurzaming, maar toch is die bescherming volgens dezelfde commissie nog voor verbetering vatbaar.

De woningstichtingen hebben afgesproken dat hun huizen al in 2021 een stuk zuiniger worden: gemiddeld energielabel B. In 2050 moeten alle woningen CO2-neutraal zijn. Dat is een enorme operatie. Nederland telt namelijk 2,3 miljoen sociale huurwoningen, op een totaal van 7,7 miljoen huizen. Het aantal obstakels is groot. Niet alleen moeten corporaties rekening houden met welstandscommissies, regels voor huurprijsverhoging en inspraakprocedures voor bewoners, ze hebben ook nog andere opdrachten. Een belangrijke: het inlopen van het tekort aan huurwoningen door zoveel mogelijk nieuwbouw.

Reageer op dit artikel