nieuws

Douceurtje verduurzaming huurwoningen al bijna op

Vastgoedbeheer

Het budget dat minister Ollongren (Binnenlandse Zaken) beschikbaar had tot 2022 om verhuurders die investeren in verduurzaming te compenseren middels een lagere verhuurdersheffing is al bijna op.

Douceurtje verduurzaming huurwoningen al bijna op
Minister Ollongren (Binnenlandse Zaken)

Sinds 1 februari 2019 kunnen verhuurders vermindering van de verhuurdersheffing voor verduurzaming van huurwoningen aanvragen. Verhuurders die een energieverbetering van de huurwoning van ten minste 3 labelstappen naar minimaal label B realiseren (een energie-index die gelijk of lager is dan 1,4) kunnen in aanmerking komen voor heffingsvermindering.

Tijdelijke sluiting

De regeling is dermate succesvol dat er inmiddels al voor 2019 voor 94 miljoen euro aan heffingsvermindering is aangevraagd. In een brief aan de Tweede Kamer laat Ollongren daarom weten per 1 juli tot tijdelijke sluiting van de regeling over te gaan. Het sluiten heeft geen effect op de aanvragen die voor die datum worden ingediend.

Nieuwe aanvragen

In het Regeerakkoord is tot en met 2021 (voor de eerste drie jaar samen) is er 156 miljoen euro beschikbaar, waarvan 78 miljoen euro in 2019 beschikbaar is om verplichtingen aan te gaan, 78 miljoen euro in 2020 en 0 euro in 2021.  ‘Gezien het huidige tempo van aanvragen zal het geld voor 2020 per 1 juli 2019 ook zijn aangevraagd, zodat de regeling op zijn vroegst op 1 januari 2022 opengesteld kan worden voor nieuwe aanvragen’, aldus Ollongren.

Vanaf 2022 geldt een jaarlijks beschikbaar budget van 104 miljoen euro voor de heffingsvermindering verduurzaming.

 

Reageer op dit artikel