nieuws

Beheer logistiek vastgoed vergt specialisten

Vastgoedbeheer

Beheer logistiek vastgoed vergt specialisten

De logistieke vastgoedmarkt is booming. Maar vaak wordt onderschat dat dergelijk vastgoed veel specialistische vakkennis vergt, ook als het gaat om het beheer.

De snelle groei van de logistieke sector gaat met behoorlijke groeistuipen gepaard, waarschuwt Douglas van Oers, die leiding geeft aan de afdeling Logistics & Industrial van internationaal vastgoedadviseur Savills in Amsterdam.

Van Oers en zijn collega Werner Zwaan, hoofd Technical Management van de Property Management afdeling, noemen enkele voorbeelden waar het mis ging. Een aannemer die voor het eerst een logistiek gebouw neerzet voor de opslag van gevaarlijke stoffen, terwijl hij niet weet dat de vergunningaanvraag voor een dergelijk magazijn zo’n zes maanden extra tijd vergt. Een veel gemaakte fout: het technisch beheer van een logistiek centrum uitbesteden aan een beheerder wiens kennis en ervaring niet verder reikt dan de kantorenmarkt. Slecht of geen onderhoud aan daken en  sprinklerinstallaties met hoge  kosten tot gevolg. Torenhoge kosten moeten maken om de gevel, dockdeuren en installaties weer toonbaar en goed werkend te krijgen door gebrekkig onderhoud door de huurder en gebrekkig toezicht door de beheerder.

Voorbereiding

‘We lopen er nu zelf ook tegenaan,’ verklaart Van Oers gedreven. ‘Als wij een gebouw in de verkoop krijgen beschouwen wij een goede voorbereiding letterlijk als het halve werk. Tijdens de voorbereiding wordt alle informatie grondig door ons beoordeeld en gestructureerd, om potentiële kopers zo compleet en volledig mogelijk te kunnen informeren. Nu zijn we al een aantal keer geconfronteerd met de situatie dat er zaken niet op orde zijn (zowel technisch als commercieel), met veel vertraging, extra kosten en afbreukrisico tot gevolg. Over het beheer van logistiek vastgoed lees je weinig, terwijl dit toch echt een heel andere aanpak vereist dan het beheer van kantoorgebouwen. Slecht beheer van logistiek vastgoed leidt voor gebruikers direct tot productieverlies en daarmee omzetverlies.’

Snelle groei

De logistieke vastgoedmarkt groeit en bloeit als nooit tevoren. Vorig jaar steeg het investeringsvolume in Nederlands logistiek vastgoed tot 2,2 miljard euro, een toename van 19,3 procent in vergelijking tot 2017. Huurgroei is volgens het laatste Savills onderzoeksrapport zelfs de ‘nieuwe realiteit’ nu de leegstand in de logistieke hotspots onder de 5 procent zakt.

Iedereen wil een graantje meepikken in de booming logistieke vastgoedmarkt: beleggers, asset managers, projectontwikkelaars, aannemers en beheerders. Van Oers en Zwaan benadrukken dat logistiek vastgoed veel specifieke kennis en know how vergt. En niet alleen bij beleggers, ontwikkelaars en bouwers, maar ook van adviseurs, asset managers en commercieel en technisch beheerders. Maar ervaren mensen in logistiek vastgoed zijn schaars.

Multidisciplinair

De afdeling Logistics en Industrial werd 2,5 jaar geleden door Van Oers samen met  Niek Poppelaars opgezet. Zijn afdeling adviseert zowel gebruikers als ontwikkelaars op het gebied van vastgoedoplossingen voor bedrijfsruimten en logistiek. Daarbij wordt nauw samengewerkt met de logistiek specialisten van de afdelingen Property Management, Valuation en Building & Project Consultancy (BPC). ‘Zo is een groot multidisciplinair logistiek vastgoed team ontstaan, ’verklaart hij trots.

Reageer op dit artikel