nieuws

Betwist Huurpaspoort moet leiden tot snellere acceptatie huurders

Vastgoedbeheer

Het Huurpaspoort van verhuurdienstverlener Qii helpt volgens Amvest bij een soepeler acceptatietraject van huurders. Dat laat de woningbelegger weten in reactie op de ophef over de vermeende aantasting van de privacy door de hiervoor gebruikte app.

Betwist Huurpaspoort moet leiden tot snellere acceptatie huurders

Op 14 februari publiceerde de Volkskrant een verhaal waarin een huurder zijn beklag deed over de acceptatieprocedure voor de woning in Utrecht die hij uiteindelijk wel kreeg. Naar eigen zeggen had hij onbedoeld ingestemd met het ophalen van allerhande (financiële) gegevens door op verzoek van verhuurder Amvest gebruik te maken van het Huurpaspoort. De hiervoor gebruikte app Ockto bleek tot schrik van de huurder op basis van diens DiGiD bij tal van overheidsinformatie persoonlijk informatie te hebben opgehaald. Reden voor de Autoriteit Persoonsgegevens en D66-Kamerlid Kees Verhoeven om openlijk vraagtekens te zetten bij deze werkwijze.

Zorgen over privacy

Volgens Amvest gaat het om een proefproject rondom het Huurpaspoort waaraan het deelneemt met een aantal woningprojecten. Blijkens de site van Huurpaspoort geldt dit ook voor Syntrus Achmea, de Rotterdamse woningcorporatie Woonstad en beheerder Vivo Wonen (onderdeel Round Hill Capital). Zorgen omtrent de privacy zijn volgens Amvest niet nodig. ‘Het Huurpaspoort is een veilige online omgeving waarop de kandidaat-huurder inlogt met DigiD en waar alleen die persoonsgegevens (en die van een eventuele partner) die nodig zijn om in aanmerking te komen voor een huurwoning worden verzameld en gedeeld met de verhuurder.’

Juist meer regie

Volgens de vastgoedbelegger krijgen huurders met het Huurpaspoort juist meer regie over hun persoonlijke gegevens. ‘Amvest wil er graag naar toe dat kandidaat-huurders geaccepteerd kunnen worden met een minimale uitwisseling van persoonlijke gegevens. We krijgen dan bijvoorbeeld niet precies te zien hoeveel iemand verdient, maar ontvangen alleen een bevestiging wanneer de kandidaat-huurder aan de inkomenseis voldoet.’

Verwerkersovereenkomst

Om te borgen dat wordt voldaan aan de AVG-richtlijnen heeft Amvest een zogeheten verwerkersovereenkomst gesloten met Qii. Ook Ockto, de app achter het huurpaspoort, voldoet volgens Amvest aan de AVG-vereisten.

Qii stelt in een reactie dat zijn Huurpaspoort eerder minder dan meer data vergaart dan bij een traditionele check. ‘Zowel Ockto als Huurpaspoort worden op geen enkel moment eigenaar van de data en Huurpaspoort gebruikt deze data alleen voor het doel: het tot stand laten komen van een Huurovereenkomst.’

Diverse pilots

Volgens de dienstverlener zijn de diverse pilots succesvol verlopen en mag het Huurpaspoort daarom de komende periode deelnemen aan diverse projectgroepen binnen de overheid. Ook met de Woonbond (1,3 miljoen huurders) is Qii in gesprek over de doorontwikkeling van het Huurpaspoort. Daarnaast wijst de dienstverleners op gebruikersonderzoek: 1.500 gebruikers van het platform geven het paspoort gemiddeld een 8,2.

 

 

 

Reageer op dit artikel