nieuws

Kwartaalbericht NVM: minder transacties

Vastgoedbeheer

Kwartaalbericht NVM: minder transacties
NVM verkochte nieuwbouwwoningen

In bepaalde delen van het land lijkt het plafond van prijsstijgingen op de woningmarkt langzaam in zicht te komen.

Volgens de vierdekwartaalcijfers van de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM) vlakt het aantal transacties af, stijgt het aanbod weer en zijn de prijsstijgingen minder extreem. Er hebben zeven procent minder transacties plaats gevonden.

De makelaars van de NVM hebben in het vierde kwartaal van 2018 ruim acht procent minder woningen verkocht dan in dezelfde periode een jaar eerder. In absolute aantallen komt dat neer op 39.300 woningen, 3.500 minder dan een jaar terug.

Meer bouwen

De NVM vindt nog steeds dat er te weinig nieuwe woningen worden gebouwd. ‘Waar we zeker 80.000 nieuwbouwwoningen per jaar nodig hebben, blijft ook dit jaar de teller steken op minder dan 70.000 woningen.’

‘We zien dat steeds meer consumenten niet meer willen of kunnen meedoen aan de voortdurende prijsstijgingen’, zegt Ger Jaarsma, de voorzitter van de NVM. Volgens Jaarsma is de woningmarkt nog steeds oververhit. ‘Maar wel met lichtpuntjes.’

De omslag is vooral te zien in grote steden, waar de woningprijzen al langer erg hoog zijn. ‘Het is ook voor het eerst in jaren dat de prijsstijging in Amsterdam onder het landelijke gemiddelde ligt’, zegt Jaarsma. De ironie van het linkse woningmarktbeleid in Amsterdam is volgens scheidend voorzitter Heinen dat de vastgoedwereld er wel bij vaart:  ‘Ik hoorde vorig jaar voor de verkiezingen veel beleggers met vastgoed in Amsterdam zeggen dat het college hen niet links genoeg kan zijn. Want hoe linkser het beleid, hoe meer sociale huurwoningen, hoe schaarser de koopwoningen, hoe hoger de prijzen. De oververhitting van de woningmarkt is een gevolg van dertig jaar links Amsterdams woningbeleid. Het gaat mij niet om rechts of links beleid. Wonen overstijgt alle politiek, vind ik. We moeten met elkaar een oplossing proberen te vinden.’ (Bron Volkskrant)

Sneller verkocht

Gemiddeld duurt het 39 dagen voordat een huis verkocht wordt, elf dagen minder dan een jaar terug. Volgens de NVM is de verkooptijd sinds 2000 niet zo kort geweest. Het is al het zesde kwartaal op rij dat het aantal verkochte woningen lager ligt dan een jaar eerder. Daarnaast is het aanbod op de woningmarkt voor het eerst in achttien maanden gestegen. Dat komt volgens de NVM ook door de stijgende prijzen, waardoor meer mensen hun huis te koop zetten. Jaarsma verwacht dat de huizenprijzen dit jaar met vier tot zeven procent zullen stijgen. Het aantal woningverkopen zal naar verwachting dalen met vijf procent.

Transactieprijs

De gemiddelde transactieprijs is in het vierde kwartaal van 2018 gestegen tot 298.000 euro. Dat is 10,3 procent duurder dan een jaar eerder. 38 procent van de verkochte woningen ging boven de vraagprijs weg. De nieuwbouwprijzen worden volgens de NVM opgestuwd door hoge bouwkosten, de focus op bouwen binnen de stad en de transitie naar gasloos bouwen. ‘Onze makelaars in en rond de grotere steden schetsen een negatief beeld van onbetaalbare nieuwbouw voor een steeds grotere groep geïnteresseerden.’

Trend van prijsstijgingen en minder transacties zet door

Jaarsma: ‘Ik verwacht voor 2019 een stabilisering tot lichte daling van het aantal transacties, tot -5 procent Daarnaast voorzie ik dat de huizenprijzen in 2019 met gemiddeld 4 procent tot 7 procent zullen toenemen.’ De komende periode zal de woningmarkt een wisselend landelijk beeld laten zien, volgens de NVM-voorzitter. Regionaal bestaan er nog steeds grote verschillen op de koopwoningmarkt. Oververhitte gebieden zullen naar alle waarschijnlijkheid afkoelen, met een afvlakkende prijsstijging. Ruime gebieden aan de randen van Nederland worden juist krapper.

Reageer op dit artikel