nieuws

Breeam-NL Excellent voor Cross Towers in Amsterdam

Vastgoedbeheer

Kantoorgebouw Cross Towers aan de Zuidas in Amsterdam heeft een Breeam-NL In Use Asset certificaat Excellent behaald. Cross Towers is een van slechts twee multi-tenant-kantoorgebouwen in Nederland met deze certificering.

Breeam-NL Excellent voor Cross Towers in Amsterdam

Breeam-NL Excellent is met vier van de vijf sterren het een na hoogste niveau van de Breeam-systematiek. Het duurzaamheidscertificaat werd op 12 december in de onlangs geheel gerenoveerde entree van Cross Towers uitgereikt door Daniël van der Flier, Breeam-assessor bij het bureau Duurzaamheidscertificering.

Opvallende elementen zijn: het gebouw is volledig aardgasvrij; het beschikt over een energielabel A;  een warmtekoudeopslag (WKO) verzorgt de koeling en verwarming; het aandeel hernieuwbare energie ligt ruimschoots boven grenswaarde van de hoogst haalbare score voor Breeam-NL Excellent;  een waterbassin met zuiveringsoever dient als hemelwateropvang en is een goede leefomgeving voor vogels en amfibieën; het groene dak van Cross Towers is aantrekkelijk voor insecten.

In Nederland hebben slechts twee multi-tenant-kantoorgebouwen een certificaat Breeam-NL Excellent, waarbij Cross Towers veruit het grootste vloeroppervlak heeft. Eerder behaalde het gebouw een Breeam-NL Excellent certificaat volgens de BRL 2013. De hercertificering was zeker geen vanzelfsprekendheid. Ten tijde van de vorige certificering was Cross Towers nog een single-tenant gebouw. Als onderdeel van de single-tenant naar multi-tenant transitie, was verduurzaming het leidmotief voor de implementatie van een coherent pakket aan slimme maatregelen.

Theo Vastenhout, als technisch manager bij JLL betrokken bij de certificering van Cross Towers, zegt hierover. ‘Dit label is een gezamenlijk resultaat van eigenaar, huurders en vastgoedmanager. De rol van JLL Property and Asset Management gaat daarbij steeds vaker verder dan alleen het operationeel gebouwmanagement. We hebben steeds meer de rol van value add manager; echt waarde toevoegen aan een gebouw. Duurzaamheid speelt een grote rol in onze integrale dienstverlening.’

Cross Towers is in 2007 opgeleverd en ligt aan de Antonio Vivaldistraat 150 in Amsterdam. Het gebouw (26.000 m2) bestaat uit twee torens die door een transparante kern aan elkaar zijn verbonden. Cross Towers telt 24 verdiepingen en heeft een hoge parkeernorm van 1,59. Er is nog slechts 1.200 m2 beschikbaar met vrij uitzicht op de 20e verdieping.

Eigenaar sinds 2013 is volgens het Kadaster Wisdom (Cross Towers) B.V, gevestigd aan de Prinsengracht 315 te Amsterdam. De vennootschap betaalde er destijds welgeteld 1 euro voor.

Reageer op dit artikel