blog

De vierde industriële revolutie: verstoring op ongekende schaal

Vastgoedbeheer

De vierde industriële revolutie: verstoring op ongekende schaal
Elsbeth Quispel

Gaat het in de derde industriële revolutie om digitalisering en automatisering van productie, volgens Klaus Schwab, oprichter van het World Economic Forum, gaat het in de vierde industriële revolutie om de fusie tussen technologieën waardoor de scheidslijnen tussen de fysieke, digitale en biologische werelden verdwijnen. Een revolutie met een ongekende omvang, snelheid en impact die praktisch elke sector zal verstoren. En ook de werkvloer.

Robots, big data, internet of things, 3D printing en digitalisering veranderen onvermijdelijk onze werkomgevingen. Banen met veel zichzelf herhalende, gestructureerde werkzaamheden en processen worden vertaald naar logische regels en volledig geautomatiseerd uitgevoerd. Banen waarin daarentegen een beroep wordt gedaan op het cognitieve vermogen, sociale vaardigheden en gespecialiseerde kennis, worden des te belangrijker want niet eenvoudig te digitaliseren. De behoefte aan juist deze talenten wordt dan ook alleen maar groter. Niet voor niets ziet 77 procent van de ceo’s wereldwijd – volgens PWC – het aantrekken en behouden van talent als de grootste bedreiging voor hun bedrijf.

Generatie Y, de twintigers en dertigers van nu, zal de komende twintig jaar een dominant aandeel hebben op de werkvloer. Werken is onderdeel van de lifestyle van deze generatie en dus altijd in balans met sociale aspecten van hun leven. Een werkgever is een merk waar je al dan niet voor kiest. Als shoppende consumenten is deze generatie op zoek naar een eigen unieke en klantgerichte ervaring in het werk en de werkplek. Dat gaat verder dan de locatie die goed, hoogstedelijk en dynamisch moet zijn. Het gaat vooral ook over ontwerp en inrichting: hoe slim is de werkplek ontworpen, in welke mate ondersteunt het de gezondheid en het welzijn, in hoeverre draagt het bij aan talentonwikkeling en het realiseren van het potentieel en is de plek flexibel genoeg om mee te bewegen op het ritme van de lifestye van young talents? Een cruciaal aspect in de moordende concurrentie om talent aan te trekken én te behouden.

De werkplek van de toekomst, en dus ook het kantoor van de toekomst, zal daarom uitsluitend gericht zijn op zijn gebruikers: de mensen die er werken. Gebouwen moeten in staat zijn tot interactie met de gebruikers en zich kunnen aanpassen aan hun behoeften. Slimme gebouwen dus die met behulp van sensoren, chips en beacons inspelen op individuele behoeften. Meer dan ooit moet bij ontwerp en gebruik van gebouwen en werkplekken uitgegaan worden van een work-health balans. De werkplek moet hiervoor vanuit een breder perspectief als waarde toevoegend worden gezien en niet als kostenpost. Werkgevers kunnen niet anders dan prioriteit geven aan gezondheid en welzijn en aan flexibiliteit. De kracht van mensen eist een andere, menselijke, benadering van vastgoed en de gebouwde omgeving. De fusie tussen technologieën in de vierde industriële revolutie biedt hier alle mogelijkheden voor.

Over de auteur

Elsbeth Quispel is partner en head of Strategic Consultancy & Sustainability Cuhsman & Wakefield

Deze column is gepubliceerd in Vastgoedmarkt van september 2017

Reageer op dit artikel