nieuws

Winkelmarkt blijft kwakkelen

Transacties

Winkelmarkt blijft kwakkelen

De afname van de opname illustreert dat de winkelmarkt nog steeds kwakkelt.

Dat schrijft ABN Amro in zijn publicatie Stand van Vastgoed november 2019. De opname in heel Nederland is op jaarbasis met 11 procent gedaald. In grote delen van Nederland worden minder winkels opgenomen. Uitzonderingen zijn Zeeland, Utrecht en delen van Noord-Brabant, Limburg, Overijssel, Drenthe en Groningen.

Ontwikkeling opname winkels - bron: ABN Amro

Ontwikkeling opname winkels – bron: ABN Amro

Wel neemt het aanbod in een groot deel van Nederland af. Begin 2019 bedroeg de afname 3 procent op jaarbasis. Al met al verbetert de winkelmarkt het meest in Zuidwest-Drenthe en Noord-Overijssel. De winkelmarkt heeft het nog het moeilijkst in Zuidwest-
Gelderland en IJmond.

Ontwikkeling aanbod winkels - bron: ABN Amro

Ontwikkeling aanbod winkels – bron: ABN Amro

Door de aanhoudende economische groei blijft de Nederlandse consumptie groeien. De omzet van de detailhandel steeg dan ook in de eerste acht maanden van 2019 met 3,3 procent op jaarbasis. Wel vlakt de groei af. Voor 2019 wordt een groei van 1,4 procent verwacht en voor 2020 een groei van 1,3 procent.

Dit is een gunstig uitgangspunt voor het winkelvastgoed, maar een aantal structurele factoren zorgen ervoor dat de waarde onder druk blijft staan. Zo is de leegstand van winkels nog relatief hoog, terwijl er tegelijkertijd weer meer nieuwe winkels worden gebouwd. Ook wordt er steeds meer online verkocht, wat het winkelvastgoed nadelig beïnvloedt. De omzet van online verkopen steeg in de eerste acht maanden van 2019 met 16,7 procent op jaarbasis. Dit zorgde ervoor dat de waarde van het winkelvastgoed met 0,8 procent daalde in de eerste drie kwartalen van 2019 in vergelijking met een jaar eerder, aldus ABN Amro.

Reageer op dit artikel