nieuws

Colliers: bedrijven huren 2,5 miljoen m2 teveel kantoor

Transacties

Colliers: bedrijven huren 2,5 miljoen m2 teveel kantoor

Een groot deel van de verhuurde kantoren in Nederland staat leeg. Zelfs met piekdrukte wordt gemiddeld één van de drie werkplekken niet gebruikt door een medewerker.

Dat meldt Colliers International op basis van zijn kantorenmarktrapport. Bedrijven huren in totaal 2,5 miljoen m2 te veel aan kantoorruimte. ‘Hoewel dit vanuit economisch perspectief een slechte zaak is, geldt dit nog sterker vanuit maatschappelijk en duurzaamheidsperspectief’, aldus de vastgoedadviseur.

Bedrijven kijken naar het aantal voltijdmedewerkers om te bepalen hoe groot een kantoor moet zijn. Dit geeft een vertekend beeld, omdat een deel ervan namelijk niet altijd aanwezig is. Tijdens de drukste periode in de week is gemiddeld 68 procent van de werkplekken bezet. Geen enkel ander productiemiddel van een organisatie kan rendabel zijn met zo’n lage bezettingsgraad.

‘Bedrijven kunnen het zich niet langer permitteren om zo door te gaan. Als we de bezettingsgraad vergelijken met die van vliegtuigen zijn dit schokkende cijfers. Tijd voor een andere aanpak’, zegt Harold Coenders, director Occupier Services bij Colliers.

Eigen flexkantoor

Om de bezettingsgraad te verhogen en kantoorruimte beter in te zetten, zijn nieuwe vormen van flexibiliteit nodig, betoogt Colliers. Een optie is om op basis van piekaanwezigheid kantoorruimte te huren en in de daluren een deel van het kantoor open te stellen voor zzp’ers, klanten of maatschappelijke instellingen. Zo creëren bedrijven een eigen flexkantoor.

Een meer ingrijpend alternatief is om medewerkers te laten werken in ploegen. Het invoeren van een rooster voor continue bezetting levert een directe oplossing. Deze aanpak helpt ook de drukte op de weg en het spoor tijdens de spits te verminderen.

Door het afstoten van overtollige kantoorruimte kunnen bedrijven een forse bijdragen leveren aan de verlaging van de CO2-uitstoot. Er passen meer bedrijven in één kantoorgebouw, het half lege kantoor hoeft niet langer meer verwarmd of gekoeld te worden en er zijn uiteindelijk minder nieuwe kantoren nodig.

Minder vraag naar kantoorruimte kan leiden tot een kortstondige oplopende leegstand. In de grote steden waar de meeste van deze leegstand zal ontstaan, is de strijd om de ruimte zo groot dat alternatieve invulling door woonruimte, hotel of logistieke hotspot vrij snel is te realiseren. Zo leidt deze optimalisatieslag niet tot een structureel hogere kantorenleegstand, aldus Colliers.

Reageer op dit artikel