nieuws

ABN Amro positief over kantorenmarkt

Transacties

ABN Amro positief over kantorenmarkt

De vooruitzichten voor de Nederlandse kantorenmarkt zijn nog altijd positief door de economische groei en de hoge werkgelegenheid.

Dat schrijft ABN Amro in zijn publicatie Stand van Vastgoed. De werkgelegenheid in Nederland is hoog. In juni 2019 waren er bijna 8,5 miljoen banen in Nederland, 2,2 procent meer dan een jaar eerder.  De werkloosheid blijft laag, in 2019 naar verwachting 3,4 procent. Het percentage zal naar verwachting in 2020 iets stijgen, naar 3,7 procent.

Dit heeft positieve gevolgen voor de waardeontwikkeling van kantoren. In de eerste drie kwartalen van 2019 steeg de waarde met 5,2 procent in vergelijking met dezelfde periode een jaar eerder, aldus economen van de bank.

Wel wisselt de ontwikkeling van de kantorenmarkt per regio. Het aanbod van kantoren nam in Nederland begin 2019 met 7 procent af in vergelijking met begin 2018. Maar in delen van de provincie Noord-Holland, Groningen, Friesland, Zeeland, Noord-Brabant en Limburg neemt het aanbod van kantoren toe.

Ontwikkeling aanbod kantoren derde kwartaal 2019 - bron: ABN Amro

Ontwikkeling aanbod kantoren derde kwartaal 2019 – bron: ABN Amro

De opname van kantoren neemt in Nederland als geheel met 12 procent toe. Dit geeft aan dat er veel vraag naar kantoren is. Ook hier is regionaal nog veel verschil. In het noorden van Noord-Holland en delen van Groningen, Drenthe, Zeeland, Noord-Brabant en Limburg neemt de opname van kantoren juist af.

Ontwikkeling opname kantoren - bron: ABN Amro

Ontwikkeling opname kantoren – bron: ABN Amro

Reageer op dit artikel