nieuws

Klad in Rotterdamse winkelgebruikersmarkt

Transacties

De opname in het hoofdwinkelgebied van Rotterdam is de afgelopen twaalf maanden sterk gedaald.

Klad in Rotterdamse winkelgebruikersmarkt

Dat meldt Dynamis in zijn publicatie Sprekende Cijfers Winkelmarkten. Het totaal nam af van 9.650 m2 tussen medio 2017 en 2018 naar 5.600 m2 in dezelfde periode een jaar later.

Hiermee is het huidige totaal terug op het niveau van vijf jaar geleden. Vooral het aantal transacties nam af. In 2017/2018 waren dat er nog dertig, een jaar later nog maar achttien. Door herontwikkeling van delen van het centrum wachten veel retailers af om een nieuwe vestiging te betrekken.

De meeste transacties vonden plaats aan de Hoogstraat en de Meent. De grootste transacties werden gerealiseerd door JD Sports aan de Lijnbaan 91 met 1.500 m2 en door schoenwinkel Van den Assem aan de Coolsingel 97 met ruim 1.000 m2, maar dan voor een pop-upstore.

Door de afnemende vraag van retailers naar winkelruimte is het aanbod met de helft toegenomen naar 8.500 m2. Het meeste aanbod bevindt zich aan de Korte Lijnbaan. In het centrum van Rotterdam is de leegstand van verkooppunten per medio 2019 met een procentpunt gestegen ten opzichte van vorig jaar. De huidige leegstand bedraagt bijna 10 procent volgens Locatus.

Vooral op C-locaties is de leegstand flink gestegen: waar vorig jaar nog de helft van het winkelvloeroppervlak leeg stond, is de leegstand op C-locaties in 2019 opgelopen naar 60 procent. Deze sterke toename is ook zichtbaar op A1-locaties. In 2018 stond geen enkele winkelmeter leeg op de toplocaties in Rotterdam, een jaar later is de leegstand van winkeloppervlakte opgelopen naar bijna 4 procent.

Reageer op dit artikel