nieuws

Huizenprijs: Meeste rek in de provincie

Transacties

Waar grote delen van de Randstad al te maken hebben met een afvlakkende prijsstijging voor koopwoningen, valt er met name in de noordelijker provincies en Zeeland nog een dikkere transactiewinst te behalen, zo blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek en het Kadaster.

Huizenprijs: Meeste rek in de provincie
Almere

In het derde kwartaal van 2019 waren bestaande koopwoningen in Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht tussen de 3 en 9 procent duurder dan een jaar eerder, zo blijkt uit het onderzoek naar de prijsontwikkeling. Met uitzondering van Utrecht (een plus van 8,5 procent) zijn de prijsstijgingen in de grootste steden vanaf het vierde kwartaal van 2018 echter alsmaar afgenomen.  In Amsterdam waren in het derde kwartaal van 2019 bestaande koopwoningen 3,8 procent duurder dan een jaar eerder. Dat is de kleinste prijsstijging sinds medio 2014. Rotterdam en Den Haag scoorden respectievelijk een plus van 5,6 en 5,7 procent.

Betere maand

Bestaande koopwoningen in Nederland waren in het derde kwartaal van 2019 gemiddeld 6,3 procent duurder dan een jaar eerder. Dat is de kleinste prijsstijging in bijna drie jaar, al was september een aanzienlijk betere maand dan augustus. In het derde kwartaal van 2019 zijn 58.935 woningen verkocht, 3,5 procent meer dan een jaar eerder. Over het jaar tot nu toe loopt het aantal transacties 2 procent achter vergeleken met dezelfde periode vorig jaar.

Booming Flevoland

Na 2017 zijn in bijna alle provincies minder woningen verkocht dan een jaar eerder. Daar kwam echter in het tweede kwartaal van 2019 een eind aan. In het derde kwartaal zijn in tien van de twaalf provincies meer woningen verkocht dan een jaar eerder. Met 19 procent was de stijging van het aantal transacties in Flevoland veruit het grootst. Alleen in Drenthe en Zeeland zijn opnieuw minder woningen verkocht dan een jaar eerder. Wel is de prijsstijging in Drenthe en Zeeland, maar zeker ook in Friesland en Flevoland aanmerkelijk hoger dan in de Randstadprovincies. In Flevoland werd in het derde kwartaal van 2019 een plus van 9,2 procent gehaald, waar Noord-Holland het moest doen met 5,6 procent.

Verkochte appartementen

Alle woningtypen hadden in het derde kwartaal een prijsstijging ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder. De prijsstijging was met ruim 7 procent opnieuw het grootst bij appartementen. Dat is de kleinste prijsstijging in drie jaar. Het aantal verkochte appartementen lag in vergelijking met een jaar eerder 0,3 procent lager. Voor vrijstaande woningen, twee-onder-één-kapwoningen, hoekwoningen en tussenwoningen was het aantal transacties hoger dan een jaar eerder.

Reageer op dit artikel