nieuws

Belegging Zweegers in Frankfurt maakt plaats voor 1.200 woningen

Transacties

Investeringsmaatschappij ZBG Group of Companies (ZBG) en vastgoedontwikkelaar Breevast, beiden in handen van de Geldropse ondernemer Frank Zweegers, hebben een van de grootste woningprojecten van Duitsland verkocht aan de Duitse beursgenoteerde ontwikkelaar Instone Real Estate Group AG.

Belegging Zweegers in Frankfurt maakt plaats voor 1.200 woningen
Het beoogde woningproject aan de Kleyerstrasse 95 in Frankfurt

De investering, bestaande uit een kantorencomplex aan de Kleyerstrasse 94 in Frankfurt, kwam in 2003 in het bezit van ZBG en was tot eind 2017 verhuurd aan de onderneming Avaya Inc. De investeringsbeslissing van ZBG en Breevast was gebaseerd op de observatie dat het omliggende gebied zich langzaamaan transformeerde van kantorenwijk naar een woonwijk.

Bestemmingsplan wijzigen

ZBG en Breevast speelden in op deze trend en startten een langdurige en intensieve procedure met de gemeente om het bestemmingsplan te wijzigen en de ontwikkeling van woningen mogelijk te maken. Het asset-, ontwikkel- en transactiemanagement werd daarbij verzorgd door Breevast.

Andere regio’s

Omdat ZBG en Breevast hebben besloten zich met vastgoedontwikkeling op andere regio’s te concentreren, leidde de realisatie van het bestemmingsplan tot de beslissing het project te verkopen. Na een tenderprocedure, die werd begeleid door CBRE, werd gekozen voor één van Duitslands grootste ontwikkelaars, het beursgenoteerde Instone Real Estate Group. Wat Instone heeft betaald voor het transformatieobject is niet bekend gemaakt.

Financietoren Brussel

Begin september werd bekend dat Zweegers ook zijn kroonjuweel de Financietoren in Brussel te koop heeft gezet en hierover in onderhandeling zou zijn met Koreaanse investeerders. Zweegers leeft in onmin met de Belgische fiscus over een belastingclaim van 13 miljoen euro. 

Groeiende vraag

De afronding van de verkoop betekent dat de weg voor Instone nu vrij is voor de start van de volgende projectfase voor het voorbereiden van de woningbouw.  Het omvangrijke project beantwoordt aan de groeiende vraag naar meer woningen in de stad. Wanneer het project is afgerond, zullen er ruim 1.200 woningen met een totale oppervlakte van 119.000 m2, 6.000 m2 retail en 30.000 m2 aan parkeergelegenheid zijn gebouwd.

Frank Zweegers

ZBG is een investeringsmaatschappij uit Eindhoven die in 1982 werd opgericht door ondernemer Frank Zweegers. De investeringsportefeuille concentreert zich op drie gebieden: vastgoedontwikkeling en -investering, landbouw, en technologie. Breevast, opgericht in 1963, richt zich op de ontwikkeling, realisatie, het investeren en beleggen in, alsmede het beheer van commercieel en residentieel vastgoed in Europa en Noord-Amerika.

3 miljard belegd vermogen

Breevast heeft circa 1,7 miljoen m2 vastgoed onder management goed voor ruim 3 miljard euro aan belegd vermogen en een groepsvermogen van 662 miljoen euro in 2018. De voornamelijk residentiële ontwikkelingspijplijn heeft een omvang van circa 600.000 m2.

Reageer op dit artikel