nieuws

Cursuscentrum koopt voormalige atoombunker

Transacties

Een voormalige bunker uit het atoomtijdperk in Arnhem is voor 126.348 euro door het Rijksvastgoedbedrijf verkocht aan een opleidingsbedrijf voor groenprofessionals. 

Cursuscentrum koopt voormalige atoombunker

De bunker staat op een omheind bosperceel van ruim 8.500 m2 aan de Otterloseweg 2 D 2 in Arnhem.  Het betreft een bunker die tijdens de Koude Oorlog werd gebruikt als zogenaamd pompstation van het transport van vloeistoffen door een pijpleiding. In het pompstation stonden drie units opgesteld die via een tandwielkast gekoppeld zijn aan de zogenoemde boosterpompen. De pompstation is geheel ontmanteld, waardoor alleen het casco nog staat.

Cursuslocatie groenprofessionals

De kopers zijn twee particulieren die samen het Cursus Centrum Groen runnen. Dit bedrijf is gespecialiseerd in het trainen en opleiden van medewerkers die belast zijn met de uitvoering van werkzaamheden in de buitenruimte (hoveniers, groenvoorzieners, stratenmakers, bos- en natuurbeheerders). Het bunkerterrein moet gaan dienen als cursuslocatie.

‘Militaire doeleinden’

Vanaf het moment dat de bunker in de verkoop kwam was duidelijk dat een koper niet heel veel kanten met het onroerend goed en de grond uit kan. Op het adres rust de bestemming ‘militaire doeleinden’ en ook is de bestemming ‘Landschappelijke waarden’ van toepassing. Het object ligt verder in een Natura 2000 gebied, op dit moment een heikele kwalificatie gelet op de stikstofuitspraak van de Raad van State.

Chroom6 en asbest

Uit de koopakte komt ook naar voren dat er na onderzoek in opdracht van het Rijksvastgoedbedrijf zowel Chroom6 als asbest aangetroffen. Hoewel het gekochte ‘geen geval van ernstige verontreiniging’ bevat, leveren de twee stoffen wel gebruiksbeperkingen op. Zo is er op dit moment volgens het koopcontract, bij sloop van de bunker, nog geen verwerker voor het potentieel kankerverwekkende Chroom6 beschikbaar.

 

Reageer op dit artikel