nieuws

Vastned doet ‘stapje terug’ bij oplossen leegstand

Transacties

Vastned doet ‘stapje terug’ bij oplossen leegstand

Vastned heeft de leegstand aan de Rue de Rivoli 118-120 in Parijs opgelost maar moet genoegen nemen met een lagere huur.

Dat blijkt uit een toelichting op de resultaten in de eerste helft van 2019 die Vastned 31 juli bekendmaakte. De beursgenoteerde winkelbelegger heeft een principe-overeenkomst met JD Sports voor de verhuur van ongeveer 1.850 m2 waar eerst H&M zat.

‘H&M heeft tientallen jaren op de locatie gezeten met een indexatie. De winkelruimte was stijf verhuurd, boven marktniveau. Logisch dat we bij het opnieuw verhuren een stapje terug moeten doen’, zegt ceo Taco de Groot tegen Vastgoedmarkt. Het contract met JD Sports gaat aan het einde van het eerste kwartaal van 2020 in, verwacht De Groot. ‘Pas dan is er een huurstroom.’

Gele hesjes

De protesten met de gele hesjes in Frankrijk hebben Vastned flink dwarsgezeten bij het opnieuw verhuren van Rue de Rivoli 118-120, vertelde De Groot tegen het ANP. ‘We wisten vorig jaar rond deze tijd al dat de vorige huurder H&M zou gaan vertrekken. Toen dachten we nog dat we het pand op deze toplocatie snel weer gevuld konden krijgen. Maar door de onrust met de gele hesjes gingen retailers opeens de kat uit de boom kijken’, aldus De Groot.

Het vertrek van H&M begin 2019 is nu nog goed voelbaar, blijkt uit het persbericht met de resultaten. De bezettingsgraad van de portefeuille daalde in de eerste helft van 2019 met 5,5 procentpunt naar 93,1 procent. Voor het Franse deel bedroeg de daling zelfs bijna een vijfde, van 99,2 procent naar 81,9 procent. Als Vastned de verhuur aan JD Sports nu al had mogen meerekenen, was de bezettingsgraad stabiel gebleven, zegt De Groot desgevraagd tegen Vastgoedmarkt.

Oude niveau

Het direct resultaat per aandeel in de eerste jaarhelft daalde van 1,18 euro in 2018 naar 0,96 euro in 2019. Die daling kwam niet alleen door de leegstand van Rue de Rivoli 118-120, maar ook door een afkoopsom in 2018 en door desinvesteringen in Nederland.

De verlaging van de huur voor het voormalige pand van H&M staat niet op zichzelf. In de eerste zes maanden van 2019 sloot Vastned 37 huurcontracten af voor in totaal 3,1 miljoen, ofwel 4,0 procent van de totale jaarlijkse theoretische huuropbrengsten. De gemiddelde huurdaling op de afgesloten contracten bedroeg 3,7 procent.

Gevraagd naar de impact van de mutatie in Rue de Rivoli 118-120 op het direct resultaat zegt De Groot: ‘Als ik op de achterkant van een sigarendoos reken, komen we straks weer op het oude niveau uit. Maar dat is ook afhankelijk van aan- en verkopen.’

Reageer op dit artikel