nieuws

Strijd om winkels leidt tot rechtszaken met gemeenten

Transacties

Strijd om winkels leidt tot rechtszaken met gemeenten
Vrouwe Justitia

Zeker vijftien gemeenten hebben het afgelopen jaar in de rechtszaal tegenover winkels gestaan die zich buiten het centrum willen vestigen.

Dat schrijft het FD. Gemeenten zijn bang voor doodse winkelstraten en willen winkels in de stads- of dorpskern hebben. Maar discounters als Action en Lidl zijn vaak op zoek naar goedkope plekken buiten het centrum, waar ruimte is om te parkeren.

Zo buigt de rechtbank Noord-Nederland zich op dit moment over een zaak die de exploitant van winkelgebied Sontplein aanspande tegen het stadsbestuur van Groningen. Dat verbood de vestiging van onder meer een Big Bazar en een Action op het terrein. Het Zuid-Limburgse Kerkrade voorkwam de vestiging van een winkelboulevard op de grens met Heerlen, en moet nu op een hoger beroep rekenen. De Noord-Brabantse gemeente Cranendonck moest na een rechtszaak de vestiging van een supermarkt buiten het centrum van Budel toestaan.

Buitenlandse retailers

Gemeenten worden strenger tegen winkels die zich buiten het stads- of dorpshart willen vestigen, omdat er steeds meer leegstand is in winkelstraten in het centrum, denkt het FD.

De Raad van State heeft het al jaren druk druk met het detailhandelsbeleid van gemeenten. Het rechtscollege oordeelde in juli 2019 na jarenlang juridisch getouwtrek nog dat de gemeente Appingedam reguliere detailhandel mag weren van het Woonplein. Ook de komst van buitenlandse retailers is een bron van werk voor de Raad van State, zo bleek uit het winkelonderzoek van Vastgoedmarkt uit 2017.

Reageer op dit artikel