nieuws

Woonstad Rotterdam verwerft voormalig douanekantoor

Transacties

Woningcorporatie Woonstad Rotterdam heeft het voormalige douanekantoor aan de Westzeedijk in Rotterdam overgenomen van vastgoedontwikkelaar Accresco.

Woonstad Rotterdam verwerft voormalig douanekantoor
ParkhavenStad Rotterdam

ParkHaven Stad is gerealiseerd in het voormalige Douanekantoor in Rotterdam, dat eind jaren ‘60 is gebouwd ter uitbreiding van het bekende ‘Kantoorgebouw der Rijksbelastingen’ aan de Puntegaalstraat. Door de nieuwbouw voor de Belastingdienst op de Kop van Zuid in de jaren ‘90, kwamen zowel het Belastinggebouw als het Douanekantoor leeg te staan.

Young professionals

Het Douanekantoor is in 2016 door Accresco getransformeerd naar ParkHaven Stad. Er werden 141 studio’s en appartementen voor young professionals in gerealiseerd. Naast woningen heeft het gebouw een fitnessruimte en een kleinschalige horecavoorziening. Het Belastinggebouw werd eerder door Woonstad getransformeerd tot woon-/werkgebouw Puntegale.

Doorstroom bevorderen

Woonstad voegt het complex toe aan de woningportefeuille van studenten- en jongerenhuisvester Stadswonen Rotterdam. Stadswonen Rotterdam is een onderdeel van Woonstad Rotterdam en met zo’n 4.000 kamers en 2.300 studio’s de grootste studentenhuisvester van de stad. Met de aankoop wil Woonstad de doorstroom bevorderen binnen de studentenportefeuille, zodat meer aanbod ontstaat voor (aankomende) studenten.

Zoekende studenten

De aankoop van het voormalige douanekantoor is onderdeel van een pakket maatregelen dat de verhuurder neemt om de grote druk op de woningmarkt voor studenten en jongeren te verminderen. ‘De afgelopen drie jaar is het aantal woningzoekenden verdrievoudigd’, zegt Maria Molenaar, voorzitter van de raad van bestuur van Woonstad Rotterdam. De komende jaren komen er 900 zelfstandige eenheden bij, die bestemd zijn voor recent afgestudeerden die doorstromen vanuit een studentenkamer. ‘Zo komen studentenkamers vrij voor zoekende studenten en begint de doorstromer aan een volgende fase in de wooncarrière.’

Kennis Community

Het voormalige douanekantoor grenst direct aan de studentencomplexen Puntegale en Parkhaven van Stadswonen. Met de acquisitie ontstaat een ensemble van 750 woningen voor studenten en net-afgestudeerden rond een gezamenlijk binnengebied, dat in de toekomst de verbinding moet gaan vormen tussen de drie woongebouwen. De drie complexen zijn onderdeel van de Kennis Community Coolhaveneiland: het kennisgebied rond Erasmus MC, Hogeschool Rotterdam en de culturele opleidingen rond de Pieter de Hoochweg.

Accresco Vastgoed werd bij de verkoop geadviseerd door Capital Value. De juridische begeleiding werd verzorgd door Schaap Advocaten Notarissen.

Reageer op dit artikel