nieuws

Kantooraanbod grote steden een vijfde gedaald

Transacties

Het aanbod kantoorruimte in de grote vier steden is een jaar met bijna een vijfde gedaald.

Kantooraanbod grote steden een vijfde gedaald

Dat blijkt uit het rapport Sprekende cijfers kantorenmarkten medio 2019 van Dynamis. Het aanbod in de regio’s Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht daalde op jaarbasis met 19 procent naar 2.072.500 m2. Vooral in Amsterdam en Rotterdam ging het hard, met dalingen van respectievelijk 24 procent en 22 procent. Landelijk nam het aanbod kantoorruimte in de Dynamis-regio’s af met 17 procent 3.931.600 m2.

Belemmerende factor

Volgens Dynamis is er te weinig aanbod en belemmert dat een verdere groei van de transactietotalen op de kantoorgebruikersmarkt. ‘Hoewel een zekere mate van frictie-aanbod noodzakelijk is om de markt goed te laten functioneren, schiet het huidige aanbod in kwalitatieve zin tekort. De aangeboden panden beschikken vaak niet over de juiste eigenschappen of locatie om opgenomen te worden door een kantoorgebruiker. Het gebrek aan geschikt aanbod vormt een belemmerende factor voor de verhuisdynamiek van bedrijven.’

Vooral in de regio Utrecht stagneerde de gebruikersmarkt voor kantoren. De opname in de eerste jaarhelft daalde in de Domstad en omstreken met 37 procent naar 69.100 m2 . In Rotterdam en Den Haag bedroeg de daling 10 procent en dat was iets kleiner dan voor Nederland (11 procent). Landelijk registreerde Dynamis in zijn regio’s 752.200 m2 aan kantoortransacties.

Reageer op dit artikel