nieuws

Herbestemming winkels stagneert, dus leegstand stijgt

Transacties

Herbestemming winkels stagneert, dus leegstand stijgt

Aan de daling van de Nederlandse winkelleegstand tussen 2015 en 2019 is een einde gekomen.

Dat meldt onderzoeksbureau Locatus. De leegstand steeg van 6,7 procent van het aantal panden begin dit jaar naar 7,0 procent op dit moment. Gemeten in aantal panden nam de leegstand toe van 14.775 op 1 januari naar 15.445. Het leegstandspercentage in meters ligt met 7,2 procent iets hoger dan in aantal panden.

De belangrijkste oorzaak is stagnatie van onttrekking aan de voorraad. Veel vrijgekomen panden werden in eerdere jaren omgebouwd naar woningen of ingevuld door horeca. In heel 2018 hebben bijna 2.000 retailpanden een andere functie gekregen. Zo daalde de leegstand ondanks de sluiting van veel winkels.

Leegstand juli-19 per winkelgebiedstype

In de eerste helft van 2019 werden er minder dan 300 panden onttrokken. Mogelijk is vorig jaar het laaghangende fruit geplukt en staat de markt nu voor grotere uitdagingen om deze ombouw door te laten gaan, oppert Locatus. Ook werden minder leegstaande winkels gevuld met horeca.

Hoofdwinkelgebieden, grote kernverzorgende centra en binnenstedelijke winkelstraten krijgen opnieuw de hardste klappen. In stadsdeelcentra is de leegstand niet sterk gestegen. De polarisatie is in de eerste helft van 2019 alleen maar sterker geworden. De middelgrote centra hebben de grootste problemen.

Leegstand juli aantal en meters

Reageer op dit artikel