nieuws

Amvest koopt 1.352 woningen van vastgoed CV

Transacties

Na een zorgvuldig selectietraject heeft de Utrechtse Fondsen Vastgoed CV (UFCV) haar Nederlandse woningportefeuille ingebracht bij het Amvest Residential Core Fund (ARC Fund).

Amvest koopt 1.352 woningen van vastgoed CV
Woningen uit de portefeuille aan het Paul Gauginhof in Utrecht

Met de aankoop verwerft Amvest voor het ARC Fund 1.352 kwalitatief hoogwaardige woningen, verdeeld over een aantal economisch sterke regio’s. In ruil voor de portefeuille krijgen de vijf Nederlandse pensioenfondsen achter de UFCV, participaties in het ARC Fund. Zo wordt de investeerdersbasis van het ARC Fund verbreed tot 24 investeerders.

In het middensegment

De portefeuille van de UFCV, opgebouwd onder beheer van Syntrus Achmea Real Estate & Finance, is jong en bestaat bijna volledig uit vrije sector huurwoningen in het middensegment. De portefeuille behaalde de hoogste Nederlandse score in de Global Real Estate Sustainability Benchmark van 2018 en bevat een groot aantal eengezinswoningen.

Economisch sterke regio’s

De 23 wooncomplexen liggen hoofdzakelijk in de economisch sterke regio’s van Nederland, aan de rand of in de buurt van grote steden. Hieronder vallen aan Wateringse Veld in Den Haag, Leidsche Rijn in Utrecht of regio rondom Arnhem en Nijmegen. Deze gebieden zijn populair onder gezinnen en er is veel behoefte aan vrije sector huurwoningen in het middensegment.

Right of first refusal

De portefeuille van de UFCV wordt ingebracht in het ARC Fund, een fonds van circa 8.700 vergelijkbare jonge eengezinswoningen en appartementen, voornamelijk vrije sector huurwoningen in het middensegment. Via het right of first refusal verwacht het ARC Fund de komende jaren bovendien aanbiedingen van tenminste 3.200 kwalitatief hoogwaardige woningen uit het Amvest Development Fund.

Directe versterking

‘Voor het ARC Fund is de UFCV-portefeuille een directe versterking’, aldus Wim Wensing, Chief Investment Officer Amvest. ‘De woningen zijn kwalitatief hoogwaardig en voldoen aan onze hoge eisen op het gebied van duurzaamheid en bereikbaar voor een brede doelgroep. Bovendien is de acquisitie helemaal in lijn met onze meest recente strategische update. Hierbij richten we ons niet alleen op woningen in stadskernen van de vier grote steden, maar verleggen we onze aandacht eveneens steeds meer naar de gebieden eromheen.’

Betrokken adviseurs

De UFCV werd bijgestaan door Houthoff (juridisch en fiscaal adviseur) en Capital Value (verkoopadviseur). Achmea Investment Management, Finance Ideas en Kempen Capital Management waren betrokken als adviseurs namens de pensioenfondsen.

Amvest werd bijgestaan door Jones Day (juridisch adviseur fondsen), BarentsKrans (juridisch vastgoed en corporate) en PwC (fiscaal adviseur).

Syntrus Achmea Real Estate & Finance werd bijgestaan door NautaDutilh (juridisch adviseur).

Reageer op dit artikel