nieuws

Koepelgevangenis Arnhem wordt hotel

Transacties

Koepelgevangenis Arnhem wordt hotel
Koepelgevangenis Arnhem

De Koepelgevangenis in Arnhem is verkocht aan EHM groep. zij gaan er horeca in ontwikkelen. Voor de omliggende terreinen zijn andere plannen.

Vorig jaar werd bekend dat de Koepelgevangenis in Arnhem werd overgenomen door Ter Steege Gebiedsontwikkeling en Explorius Vastgoedontwikkeling. Tijdens de Vierdaagse in Nijmegen maakte de gevangenis nog opgang als pop-up hotel. Nu wordt het een echt hotel.

Vandaag kondigen de bovengenoemde partijen meer nieuws over de invulling van het terrein aan en maken ze hun samenwerking met EHM Group bekend. De karakteristieke monumentale panden, die voorheen dienst deden als gevangenis, krijgen een hotel- en horecabestemming. Ter Steege en Explorius verkopen niet alles, de omliggende gronden worden voor gebruikt voor de ontwikkeling van woningbouw. De voormalige gevangenis, die in 1886 door Johan Metzelaar werd ontworpen, kent vele levens: van penitentiaire inrichting tot gevangenis, van huis van bewaring tot opvangcentrum. De volgende bestemming is nu ook bekend: de Koepel in Arnhem krijgt een hotel- en horecafunctie.

Gijs Takkenkamp van Ter Steege Gebiedsontwikkeling: ‘Toen we in juni 2018 samen met Explorius eigenaar werden van het terrein rondom de Koepelgevangenis, hadden we al een helder beeld wat we ermee wilden doen. De buurt had samen met het Rijk een nota opgesteld met uitgangspunten, die wij natuurlijk als leidraad hebben gebruikt. In de periode erna zijn we benaderd door diverse partijen, die met ons samen willen werken. De plannen van EHM Group om in deze historische gevangenis een horeca- en hotelfunctie te gaan verwezenlijken passen het beste bij het beeld wat wij voor ogen hebben. Namelijk een multifunctioneel woongebied gecombineerd met een aantrekkelijke invulling voor de monumentale gebouwen, waarmee ook betekenis wordt gecreëerd voor de buurt .’ Recent nam EHM Group het eveneens in Arnhem gelegen Hotel Haarhuis over, dat een complete metamorfose zal krijgen.

Gijs Takkenkamp (Ter Steege Gebiedsontwikkeling) – Wouter Dekker (EHM Group) – Alfred Tibben (Explorius Vastgoedontwikkeling).

Gijs Takkenkamp (Ter Steege Gebiedsontwikkeling) – Wouter Dekker (EHM Group) – Alfred Tibben (Explorius Vastgoedontwikkeling).

Niek Broeze van Explorius Vastgoedontwikkeling: ‘De eigenaren van EHM Group hebben in het verleden vele bijzondere horecaondernemingen ontwikkeld en bestierd. Natuurlijk hebben we vooraf veel en goed gesproken over de mogelijkheden en onmogelijkheden, aangezien we te maken hebben met meerdere gemeentelijke en rijksmonumenten. Daarnaast hechten wij groot belang aan de mening van de buurt en zijn daarom voornemens om samen met EHM Group het participatietraject met de buurt in mei weer op te starten. Wij kijken erg uit naar de samenwerking.’ Expolorius Vastgoed is onder meer bekend van het Naardereiland, een prachtige gebiedsontwikkeling.

Wouter Dekker, binnen EHM Group onder meer verantwoordelijk voor ontwikkeling en uitbreiding van de onderneming, geeft aan verheugd te zijn met de aankoop van de Koepelgevangenis. ‘Onze onderneming is bij uitstek in het leven geroepen om bijzondere hospitality objecten te exploiteren. Geweldig dat het ons is gegund de horecaplannen uit te werken en een iconische pleisterplaats te realiseren, passend in de totaalontwikkeling van Ter Steege en Explorius. We kunnen niet wachten te starten: iets creëren wat mensen verbindt, zowel hotelgasten als lokale bevolking, is ons ultieme doel. Het streven is om de deuren voor het publiek te kunnen openen in het derde kwartaal van 2021.’

Reageer op dit artikel