nieuws

Grote steden meer in trek bij kantoorgebruikers

Transacties

Grote steden hebben meer kantoorgebruikers aangetrokken dan verloren.

Grote steden meer in trek bij kantoorgebruikers
Grachtenpanden in Amsterdam

Dat meldt Buck Consultants International (BCI) na onderzoek naar verplaatsingen van kantoorvestigingen van en naar de dertig grootste gemeenten van Nederland (G-30).

In 2017 en 2018 hebben 335 dienstverlenende bedrijven met in totaal 14.700 banen hun kantoorvestiging verplaatst naar één van de dertig grote gemeenten. Dat is anderhalf keer zoveel als de twee jaren daarvoor. Uit die G-30 vertrokken in dezelfde periode 268 bedrijven, in veel gevallen van de ene stad naar de andere stad. Per saldo winnen de G30-gemeenten aan verplaatste kantoorvestigingen. Dat bevestigt de trek naar de grote stad, concludeert BCI.

Verplaatsingen van kantoren van en naar de dertig grootste gemeenten nemen toe. In 5 jaar tijd ging het om 540 verplaatste vestigingen met 26.000 mensen in 500.000 m2 kantoorruimte. ‘De laatste twee jaren is er een versnelling van dit soort verplaatsingen. Steden zijn erg in trek, niet alleen Amsterdam en Utrecht, maar ook Eindhoven en Haarlemmermeer doen het goed. Amersfoort is de grootste verliezer’, zegt Maurice Kuipers, senior adviseur bij BCI.

Ook het aantal aantal lange-afstandsverplaatsers neemt toe. De afgelopen jaren verhuisde elke twee weken een kantoorvestiging van het ene landsdeel naar de andere. Naar werkgelegenheid gemeten is de Randstad de winnaar, maar ook Gelderland en Overijssel doen het goed.

Reageer op dit artikel