nieuws

‘Nieuwe kantoren komen te laat voor vraag van nu’

Transacties

Het verhaal over het kantorentekort is typisch voor de hoogconjunctuur, net als de verhalen over de tekorten aan woningen en logistiek.

‘Nieuwe kantoren komen te laat voor vraag van nu’

Dat antwoordt Jeroen Lokerse, managing partner van Cushman & Wakefield, op de vraag of hij een kantorentekort ziet. ‘Onze kantorenmarkt doorloopt de varkenscyclus. Wie de grond pas verstrekt op het moment dat een ontwikkelaar een huurder heeft, is procyclisch bezig. Straks wordt de paniek over de kantorenmarkt zo groot, dat we gaan bouwen. Het toevoegen van voorraad kost vier à vijf jaar. Bij de oplevering van die nieuwe kantoren ben je dus met zekerheid te laat om aan de vraag van vandaag te voldoen’, aldus Lokerse.

‘Ik ben er echter van overtuigd dat er een structurele verandering is. Urbanisatie zet door en de Randstad kan een veel dominantere rol in de wereld gaan spelen als vestigingsplaats voor internationale organisaties’, zegt Lokerse. De managing partner van Cushman & Wakefield in Nederland is sinds kort lid van het Emea executive committee van de internationale vastgoedadviseur.

Zie ook de Outlook 2019 van Vastgoedmarkt, die 14 december verschijnt.

Reageer op dit artikel