nieuws

Minder leegstand winkels Noord-Holland

Transacties

De gemiddelde winkelleegstand in provincie Noord-Holland is gedaald naar 5,8 procent in 2018 tegen 6,2 procent in 2017. Dat blijkt uit de monitor Detailhandel Noord-Holland 2018.

Minder leegstand winkels Noord-Holland
Winkel in Amsterdam

De leegstand in de provincie ligt daarmee onder het landelijk gemiddelde van 7,2 procent. Medio 2018 ligt de leegstand echter op 6,8 procent, meldde Locatus vorige week overigens. De leegstand is gemeten op 1 januari 2017 en 1 januari 2018. Het aantal winkels is in die periode met minder dan 1 procent afgenomen naar 16.567. Het totale winkelvloeroppervlak steeg echter licht naar 4,3 miljoen vierkante meter. Plannen voor nieuwe winkels zijn daarentegen afgenomen tot 644.346 m2 van ruim 682.000 m2.

Tussen de regio’s en gemeenten zijn wel verschillen. Zo daalt de hoeveel detailhandel in kleinschalige buurt- en centrumgebieden en stijgt deze in met name grotere wijkcentra. De Beemster kent vrijwel geen leegstand. De winkelbranche is goed voor 9 procent van alle banen in de provincie. De werkgelegenheid nam toe met 3,4 procent toe tot 145.526. Groei is er vooral in Amsterdam en Amstelland-Meerlanden. Eenderde van de Noord-Hollandse gemeenten laat een lichte krimp zien. Ook elders in het land daalt de leegstand hard.

Voor het eerst brengt de monitor ook in kaart hoe toekomstbestendig winkelgebieden in Noord-Holland zijn. Dit gebeurt op basis van een risicoprofiel en de verwachte bevolkingsontwikkeling. Een aantal kleine kernen en buurtcentra staan er relatief goed voor, zoals Zwaagdijk, Hoogwoud, Obdam en Edam. Ook buurtwinkelcentra als IJburg (Amsterdam), Seinhorst (Hilversum) en Weidevenne (Purmerend) hebben een goed toekomstperspectief. Enkele centrumgebieden in middelgrote centra en enkele Amsterdamse wijkcentra lijken minder goed voorbereid op de toekomst.

Reageer op dit artikel