nieuws

Huurprijzen in Europa blijven stijgen

Transacties

Huurprijzen in Europa blijven stijgen

De huren van commercieel vastgoed in Europa blijven ook in 2018 stijgen. Dat voorspelt vastgoedadviseur JLL.

Met 2,5 procent laat de kantoormarkt de grootste stijging zien, gevolgd door de logistieke markt met 2,3 procent en de detailhandel met 0,9 procent. De huurgroei hangt samen met de positieve vooruitzichten voor de Europese economie. Ook in Nederland houdt de opwaartse trend aan.

De komende vijf jaar laat de logistieke sector de sterkste huurgroei zien met een gemiddelde van 1,8 procent per jaar. Dat is fors hoger dan het historisch gemiddelde van logistiek. In Nederland is het beeld niet eenduidig. Door de vele nieuwbouwinitiatieven verruimt in Nederland het aanbod. Vooral in de regio Amsterdam zullen de huurprijzen daarom naar op korte termijn niet sterk stijgen, maar juist een daling laten zien. Door schaarste in andere regio’s – zoals Rotterdam, Tilburg en Venlo – zal hier de huurprijs naar verwachting wel stijgen, met 2 tot 5 procent, verwacht JLL.

Voor kantoren bedraagt de huurgroei de komende vijf jaar gemiddeld 1,6 procent per jaar voor Europa. Spanje blijft koploper als het gaat om huurgroei binnen de Europese kantorenmarkt. In Nederland daalt de leegstand, terwijl er ook weinig nieuw gebouwd wordt. Omdat de gebruikersvraag blijft groeien, stijgen in Amsterdam de huurprijzen al sterk (2,6 procent). Naar verwachting blijft de huurgroei de komende vijf jaar stijgen. Ook binnen de overige vier grootste kantoorsteden gaan de huurprijzen op korte termijn stijgen.

In de Europese winkelstraten wordt de markt nog steeds sterk bepaald door ontwikkelingen in technologie en e-commerce. Toch ligt er wordt een huurgroei van 0,8 procent in het verschiet. Stockholm zal de sterkste stijging laten zien van huurprijzen voor winkeleenheden, gevolgd door Stuttgart en München. In Nederland zijn de verschillen tussen steden groot. Meer retailers focussen zich op een select aantal fysieke locaties en maken de combinatie met een online verkoopkanaal. Omdat de consumentenbestedingen wel blijven groeien, komt er in de grootste winkelsteden van ons land de komende jaren weer ruimte voor huurgroei (2 tot 5 procent), denkt JLL.

Reageer op dit artikel