nieuws

Vraag naar flexibele kantoorruimte ‘onomkeerbare ontwikkeling’

Transacties

Vraag naar flexibele kantoorruimte ‘onomkeerbare ontwikkeling’
Een vestiging van flexoffice-aanbieder We Work in New York.

De vraag naar flexibele kantoorruimte groeit sterk en is een blijvende trend. De afgelopen tien jaar is de wereldwijde markt voor flexibele kantoorruimte met gemiddeld 13 procent per jaar toegenomen.

Deze ontwikkeling zien we ook in Nederland, met name in de grote steden. Dit blijkt uit internationaal onderzoek van vastgoedadviseur CBRE.

Flexibele kantoren zijn kantoren waar ondernemingen onder flexibele voorwaarden één of een beperkt aantal werkplekken kunnen huren. In grote Europese steden zoals Berlijn, Parijs en Londen was tussen 2016 en 2017 een sterke groei te zien. Ook in Nederland wordt de vraag naar flexibele kantoorconcepten steeds groter, met name in steden als Amsterdam, Utrecht, Rotterdam en Den Haag. Zo kwam er in Amsterdam in de afgelopen vijf jaar gemiddeld 34.000 m2 aan nieuwe flexibele kantoorruimte bij. Voorbeelden van flexibele kantoren zijn Weworks, Spaces en Tribes. In 2017 noteerde Amsterdam 42.000 m2 flexibele kantoorruimte.

Flexibele kantoren stellen grote bedrijven in staat om een ‘flexibele schil’ in de huisvesting van hun werknemers aan te brengen. Hiermee kunnen ze sneller op veranderende marktomstandigheden reageren. Bovendien zijn flexibele kantoren vaak van hoge kwaliteit en vaak goedkoper omdat de ruimte efficiënter benut wordt.

Uit het onderzoekt blijkt verder dat nieuwe technologische toepassingen, zoals cloud computing en video calls ook redenen zijn voor de groei van flexibele concepten. Ook economische trends, zoals de toename van het aantal zelfstandigen en kleine ondernemingen zijn een belangrijke factor. Zo nam in Amsterdam in de periode 2010-2017 het aantal vestigingen met één werknemer met 46 procent en het aantal vestigingen met 2-10 werknemers met 6 procent  toe.

Rudolf de Boer, Managing Director bij CBRE, meent dat flexibele kantoren niet meer weg te denken zijn in de markt. ‘We zien deze groeiende vraag naar meer flexibiliteit als een onomkeerbare ontwikkeling. Kantoorgebruikers hebben andere behoeften gekregen.’

De nieuwe trend betekent voor eigenaren van kantoorgebouwen nieuwe kansen en uitdagingen. Het gaat hierbij onder andere om de positie van het kantoorgebouw op de verhuurmarkt. De Boer: ‘Het is niet meer vanzelfsprekend dat kantoorgebruikers contracten afsluiten voor een periode van tien jaar. Huurders willen meer flexibiliteit bij het afsluiten van een huurovereenkomst. Dit kan voor de eigenaar van een kantoor voor meer fluctuatie in de huurinkomsten zorgen.’

Reageer op dit artikel