nieuws

JLL: retailmarkt trekt aan en huurprijsdaling vlakt af

Transacties

JLL: retailmarkt trekt aan en huurprijsdaling vlakt af

De daling van winkelhuurprijzen in Nederland vlakt af en de retailmarkt trekt aan. Dat meldt JLL op basis van zijn Huurprijzen Special 2018.

Op 1 januari 2018 lagen de huurprijzen in de 189 onderzochte winkelstraten- en centra 1,3 procent lager dan een jaar eerder. Per 1 januari 2017 bedroeg de prijsdaling op jaarbasis nog 2,7 procent. JLL onderzocht huurprijzen in 189 winkelstraten- en centra verdeeld over 74 gemeenten in Nederland. De huurprijs steeg op 15 locaties, bleef op 90 plaatsen stabiel en daalde op 84 plaatsen.

Amsterdam domineert de top-10 van straten met de hoogste winkelhuren in Nederland. Zes van de tien duurste winkellocaties van Nederland liggen in de hoofdstad en geen enkele locatie buiten Amsterdam is duurder dan de winkelstraten in het centrum van de stad. Het Damrak en Rokin zijn goede voorbeelden van straten waar retailers en horeca uitbaters bereid zijn om hogere huurprijzen te betalen dan in het verleden om de grote stroom aan toeristen. Voor het Damrak geldt bovendien dat de ruimere openingstijden potentie bieden langer omzet te genereren, stelt JLL.

Ook in andere grote steden is een stijging van de tophuurprijs veelal toe te schrijven aan een impuls voor het winkelgebied. In Breda was dat de heropening van winkelcentrum De Barones, in Utrecht de opening van vernieuwde delen van Hoog Catharijne.

JLL verwacht dat de verschillen tussen grote steden en relatief kleine steden (tot 100.000 inwoners) nog groter worden. De huurprijsdaling zal vooral in kleine steden doorzetten, terwijl grote steden een stabilisatie of stijging zullen tonen. Er ligt potentie voor steden in het groeiende toerisme, het verruimen van openingstijden en het doorvoeren van kwalitatieve verbeteringen aan het vastgoed. Ook de steeds grotere inmenging van zogenaamde e-commercepartijen in fysieke winkels is positief, stelt JLL.

Top-10 winkelsteden JLL

Reageer op dit artikel