nieuws

Dynamis: kantorentekort slecht voor vestigingsklimaat

Transacties

Dynamis: kantorentekort slecht voor vestigingsklimaat
Bright Offices Amsterdam

Het tekort aan goede kantoren in de grote steden is slecht voor het vestigingsklimaat in Nederland.

Dat meldde Dynamis 16 januari bij de publicatie van zijn publicatie ‘Sprekende Cijfers Kantorenmarkten 2018′. Het rapport bevat een analyse van 27 regio’s waar partners in het samenwerkingsverband van makelaars actief zijn.

Voor de komende jaren voorziet Dynamis een toenemende krapte op de centrumlocaties en knooppunten van openbaar vervoer in de Randstad. Bij ongewijzigd beleid belemmert dat de mogelijkheden voor partijen zich in deze steden te vestigen of een kwaliteitsstap te maken. Kantoorgebruikers moeten dan uitwijken naar locaties buiten de grote Randstedelijke gemeenten. Partijen die door de Brexit moeten uitwijken naar het vasteland, zouden wel eens andere landen kunnen kiezen dan Nederland, denkt Dynamis.

Het aanbod van kantoren in Nederland is in 2017 met 15 procent gedaald naar 5,2 miljoen vierkante meter. De opname van kantoorruimte steeg met 10 procent naar 1,4 miljoen vierkante meter. Verschillen tussen de regio’s worden groter. Vooral de kantoorgebieden in de vier grote steden profiteren van de economische groei. In de aantrekkelijke kantorenregio’s treedt een versnelling op van de transactieactiviteit. Het aanbod loopt in de grote steden zeer sterk terug (18 procent). Voor veel vragers naar kantoorruimte sluit het aanbod al niet meer aan bij de wensen op het gebied van locatie, comfort, duurzaamheid en metrage. In gemeenten rond Amsterdam, zoals Haarlemmermeer en Hoofddorp, ziet Dynamis de opname al stijgen en het aanbod dalen.

Reageer op dit artikel