nieuws

Vitesse waagt nieuwe poging stadion Gelredome te kopen

Transacties

Vitesse waagt nieuwe poging stadion Gelredome te kopen
Gelredome

Vitesse doet een nieuwe poging om stadion Gelredome te kopen nu de eigenaar Spes Bona al zijn andere vastgoed heeft verkocht.

Dat meldt De Gelderlander. De provincie Gelderland heeft een brief ontvangen met het klemmende verzoek om de verkoop niet meer tegen te houden. Vitesse aast al jaren op het eigendom van Gelredome. Directeur Joost De Wit vroeg dit voorjaar de provincie al om medewerking. De Statenfracties wilden meer weten over het plan. Volgens De Wit van Vitesse is de trend dat Nederlandse voetbalclubs hun stadion weer in eigendom krijgen. AZ kocht in 2017 het AFAS Stadion terug en NEC bereikte onlangs een akkoord met de gemeente Nijmegen om de Goffert te kopen voor 7,6 miljoen euro.

Vitesse zou niet langer van plan zijn ook de exploitatie van het stadion in eigen hand te nemen. De club betaalt jaarlijks 1,8 miljoen euro huur en verwacht na aankoop minder geld aan onderhoud en financieringslasten kwijt te zijn. De provincie Gelderland, die ooit 11,3 miljoen euro meebetaalde aan de bouw van GelreDome, heeft een kettingbeding in handen. Dat beding verbiedt verkoop aan Vitesse zodat het stadion multifunctioneel blijft. Op overtreding staat een boete van 11,3 miljoen euro. Daarnaast kan de rechter een verkoop terugdraaien.

Gedeputeerde Jan Markink zegt dat hij de brief van De Wit bestudeert. Directeur Frans Gielgens van eigenaar Spes Bona is bereid met Vitesse over verkoop te praten. Spes Bona is onderdeel van de FGH Bank. Die was een financier van Eurocommerce, de failliet gegane voormalige eigenaar van Gelredome.

Reageer op dit artikel