nieuws

Kantorenleegstand op niveau van 2007

Transacties

Kantorenleegstand op niveau van 2007
Bright Offices Amsterdam

De kantorenleegstand in Nederland is gedaald van 13,1 procent in 2016 naar 11,7 procent van de totale kantorenvoorraad eind 2017. Dit is het laagste niveau sinds 2007.

Dat blijkt uit de nieuwste cijfers van vastgoedadviseur Cushman & Wakefield. De totale kantooropname in 2017 komt met 1,26 miljoen vierkante meter uit op ongeveer hetzelfde niveau als in 2016. Dat blijft achter bij de medio 2017 geprognosticeerde 1,4 miljoen vierkante meter. De gemiddelde huurprijs bedraagt nu 134 euro per m2 per jaar.

Hoewel de bereidheid van organisaties om te verplaatsen is toegenomen, neemt kwalitatief hoogwaardig beschikbaar aanbod op populaire locaties af. Dit remt de verhuisbewegingen of zorgt voor een overloopeffect naar nabijgelegen gebieden, zegt Frank van der Sluys, head of Research Cushman & Wakefield.

‘Transformatie van bestaande kantoren naar andere functies hebben in de kernsteden én in de randgemeenten een dempend effect op de leegstand. Daarnaast zorgt de toename van de vraag voor demping hoewel ik wil benadrukken dat we dit vooral in de kernsteden zien en nauwelijks in de randgemeenten.’

Leegstaande kantoren die voor de verhuur worden aangeboden zijn samen goed voor 5,7 miljoen vierkante meter. Dat is 17 procent lager dan het totaal van eind 2016. Geografisch zijn grote verschillen zichtbaar. In verhouding tot vorig jaar is de leegstand in Roosendaal met 60 procent het sterkst gedaald, gevolgd door Schiedam, Leiden, Groningen, Diemen, Almere, Smallingerland, Heerenveen, Amsterdam en Zoetermeer.

Opvallend volgens C&W is dat de sterke daling in de meeste kernsteden leidt tot een leegstandspercentage dat dicht in de buurt komt van een gezond leegstandsniveau van circa vijf tot zeven procent (frictieleegstand) wat in veel gevallen niet geldt voor de randgemeenten. Naast de gunstige leegstandsontwikkelingen op de Nederlandse kantorenmarkt, groeit het aantal kantoorbanen in Nederland, slinkt de kantorenvoorraad en neemt de gemiddelde huurprijs voor een kantoor toe.

Reageer op dit artikel